EuroCup (Saint-Yrieix, Frankrijk)

Van 10 tot en met 13 november organiseerde Confédération Europeénne de Petanque (CEP) de EuroCup voor clubs. Het kampioenschap vond plaats in Saint-Yrieix te Frankrijk. De EuroCup is een jaarlijks Europees kampioenschap voor clubs. Iedere aangesloten federatie bij de CEP kan deelnemen met één club. Dit jaar namen maar liefst 26 clubs deel aan het kampioenschap. JBC ’t Dupke uit Sint-Michielsgestel werd in NPC seizoen 2021/2022 kampioen in de Topdivisie en werd daarom door de NJBB uitgezonden naar Saint-Yrieix om Nederland te vertegenwoordigen op de EuroCup.

Namens JBC ’t Dupke speelden Wietse van Keulen, Frank Geleen, Joey van Doorn, Laurent Bonafe, Ali Doualeh, Jeroen Bleijen, Mathilda Böstrom en Lindsey de Bruijn. Zij werden gecoacht door Jan Paashuis.

De EuroCup wordt gespeeld in drie vormen: Tête-à-tête, doubletten en tripletten. Aan iedere vorm was een puntensysteem gekoppeld. Bij een gewonnen wedstrijd in de vorm Tête-à-tête werden twee punten toegekend, bij de doubletten 3 punten en bij de tripletten 5 punten.

’t Dupke speelde in de poule tegen verenigingen uit Italië, Oekraïne en Slowakije. Hoewel ’t Dupke de eerste wedstrijd tegen Italië niet wist te winnen (14-17), lukte dat wel tegen Oekraïne (21-0). Vervolgens werd ook de barrage tegen Slowakije gewonnen (19-7) en daarmee ging ‘t Dupke verder naar de laatste 16. In de achtste finale versloeg ‘t Dupke buurland Duitsland (16-7) en wist in de kwartfinale ook te winnen van Kroatië (18-0). In de halve finale moest ‘t Dupke het opnemen tegen Monaco. ‘’Als team hebben we kunnen laten zien dat wij in staat zijn om het de sterke teams van Italië, Duitsland en Monaco erg lastig te maken. Voor mij waren de mooiste momenten dat ik twee keer wist te winnen van Italië en met de Tête-à-tête tegen Monaco heb ik de welbekende Lelon Jean-Pierre met 10-13 wel even laten zweten’’, aldus Ali Doualeh. Uiteindelijk behaalde ’t Dupke namens Nederland samen met Zwitserland een bronzen medaille, behaalde Monaco zilver en Frankrijk goud.

‘’Vechtlust, dat is wat ik heb gezien in mijn team. Ik heb gezien hoe onze spelers een 1-12 achterstand kunnen omdraaien naar 12-12. Op dit hoge niveau is dat echt uniek en daar ben ik als coach enorm trots op. Hoewel de finale erg dichtbij was voor ons, ben ik tevreden met de bronzen medaille die we als team hebben behaald’’, aldus coach Jan Paashuis.

Dat ’t Dupke de halve finale behaalde is zeer uniek. In 2013 wist Les Cailloux een derde plek te bemachtigen en in 2009 behaalde P.U.K. Haarleem een vierde plaats. (In 2009 werd er nog gespeeld om de 3e/4e plaats)