EK TaT/Doubl/Mix (‘s-Hertogenbosch, Nederland)

Met trots kijken wij terug op het jubileumjaar. Wij vierden ons 50-jarig bestaan met als hoogtepunt het EK Petanque. Mede dankzij de samenwerking met onder andere Team TOC is het gelukt om een uniek EK te organiseren op de Parade in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is er een grote dank aan leden die zich op welke manier dan ook hebben ingezet op hun vereniging, in hun district of tijdens het EK in ’s-Hertogenbosch om het 50-jarige bestaan van de NJBB te vieren. Hierna lees je een terugblik op het prachtige evenement waarmee wij samen de petanquesport in de spotlights hebben gezet.

De start van het EK

In totaal namen maar liefst 27 landen deel aan het EK. Voor Nederland kwamen uit: Joey van Doorn, Kees Koogje, Anette Boluijt en Josefien Koogje. De begeleidingsstaf bestond uit Kees Kroon, Sandra Gilliéron en Marc Helffer. De verschillende delegaties werden dinsdag 12 juli warm onthaald door vrijwilligers, bijvoorbeeld op Schiphol. Na een treinreis richting ’s-Hertogenbosch werden de meeste deelnemers verast door de unieke speellocatie op de Parade. Nooit eerder hebben deelnemers op zo’n bijzondere locatie midden in het centrum van een grote stad een EK gespeeld.

Meerdere sponsoren hebben de organisatie van het EK mede mogelijk gemaakt. Op de vooravond van het EK  hebben deze organisaties de gelegenheid gekregen om hun talenten in de petanquesport te ontdekken door met en tegen elkaar een aantal wedstrijden te spelen. Hierbij kregen zij tips en werden zij begeleid door enkele spelers in de categorie jeugd- en beloften. Woensdagochtend hebben alle deelnemers de gelegenheid gekregen om zich voor te bereiden op de eerste wedstrijden en na de lunch vond de loting plaats in het gemeentehuis. Na de loting zijn alle delegaties met hun landsvlag in optocht naar de Parade gelopen en werd iedere delegatie één voor één welkom geheten tijdens de opening in een vol stadion op de Parade, een waar spektakel.  Na deze unieke momenten zijn de wedstrijden dan echt begonnen. Woensdagmiddag, donderdag en vrijdag werden 5 rondes gespeeld. Nederland begon sterk in alle categorieën (Tête-à-tête, doubletten en doubletten mix) en wist ook in al deze spelvormen de laatste 16 te behalen. 

Een unieke sfeer op de Parade

Zoals op de foto’s te zien, stond de Parade volledig in het teken van de petanquesport. In het midden bevond zich het Carré d’Honneur met twee speelbanen omringd met tribunes voor een kleine 900 mensen. Aan beide kanten van het Carré d’Honneur bevonden zich twee grote speelvelden. In totaal waren er 26 overdekte speelbanen beschikbaar.

‘’Ik heb vroeger zelf al meerdere internationale kampioenschappen gespeeld, maar een EK op zo’n locatie midden in het centrum heb ik nog nooit meegemaakt. De locatie in combinatie met de toegankelijkheid voor supporters en unieke sfeer die de organisatie samen met het Nederlandse publiek wist te creëren, maakte het spelen op dit EK extra speciaal. Dat we ook nog eens onze kwaliteiten in ons spel hebben kunnen laten zien en daarmee in drie categorieën een bronzen medaille hebben behaald, maakte ons avontuur compleet’’, aldus coach Marc Helffer. ‘’Wauw, dat was letterlijk mijn eerste reactie bij aankomst op de Parade. Alles zag er perfect en professioneel uit en dat in midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch’’, aldus Joey van Doorn. ‘’Wauw, dat was letterlijk mijn eerste reactie bij aankomst op de Parade. Alles zag er perfect en professioneel uit en dat in midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch’’, aldus Joey van Doorn.

Onvergetelijke momenten

‘’Tijdens het EK heb ik onvergetelijke momenten meegemaakt. Het mooiste moment was toch wel de kwartfinale tegen Polen waarbij ik een carreau schoot voor 3 punten waarmee we geplaats waren voor de halve finale. Hoewel ik deze wedstrijd minder goed op schot was, heb ik alle positieve moed in mezelf gepraat toen ik naar de cirkel liep om deze bal te schieten. En toen schoot ik die carreau, het publiek ging helemaal uit zijn dak en ik kreeg er kippenvel van.’’

Drie bronzen medailles

Marc Helffer kijkt met een goed gevoel terug op het EK. Hij geeft aan: ‘’Eenheid en plezier in ons team vormden de sleutel voor succes. Maanden lang in de voorbereiding hebben we met elkaar getraind en besproken hoe we optimaal zouden kunnen presteren op het EK. Dat we dat met elkaar hebben gedaan is een kwaliteit. Iedere speler en coach in ons team heeft zijn eigen ervaring die we hebben meegenomen in onze voorbereiding om tot succes te komen. Joey, Kees, Josefien en Anette hebben allemaal een bronzen medaille gehaald en wij als begeleidingsteam zijn daar erg trots op.’’

Scheidsrechters van de NJBB actief op het EK

In totaal hebben zes scheidsrechters van de NJBB hun rol als assistent scheidsrechter op het EK kunnen vervullen aangevuld met twee internationale scheidsrechters. ‘’In overleg met de internationale scheidsrechters kregen wij de opdracht om bij een overtreding van een speler niet direct een kaart uit te delen, maar de speler eerst aan te spreken op zijn of haar gedrag. Verder was de locatie van het EK echt geweldig en ik heb onwijs genoten om hier als scheidsrechter te mogen functioneren’’, aldus Huub van den Broek

SIDE-EVENTS EK PÉTANQUE

Sportpromotie door tijdelijke Petanquebanen in de Sint Jans-tuin

Om naast het event voor de topspelers ook een relatie te leggen naar de breedtesport is ervoor gekozen om tijdelijke petanquebanen aan te leggen. Hiervoor is gekozen voor de locatie aan de andere kant van de Sint Jan, de markante kerk aan de kop van de Parade in ’s-Hertogenbosch.

In 2021 lagen deze banen op de Bossche Parade, het toekomstig EK-terrein. Tijdens het EK vormde de Sint Jans-tuin een sfeervol decor waar alle voorbijgangers, onder begeleiding van vrijwilligers van verenigingen uit de buurt, kennis konden maken met de petanquesport. Aan deze verenigingen is gevraagd om met vrijwilligers bij deze banen aanwezig te zijn om de mensen die graag een keer wilden spelen te begeleiden. Tevens hebben ze de mogelijkheid gekregen om mensen te interesseren voor een eventueel vervolg bij hun vereniging. Ook vond hier de finale van de Bossche- en provinciale wijktoernooien plaats. Met dank aan de betrokkenheid van More2Win bij de Bossche Boules hebben inwoners in Den Bosch en omstreken kennis kunnen maken met de petanquesport. More2Win creëert maatschappelijke impact met sport en heeft door middel van de petanquesport inwoners op een sociaal, toegankelijke en sportieve wijze met elkaar in verbinding gebracht. Al met al een geslaagde promotie voor onze geliefde sport.

Ga voor meer ervaringen van het EK naar www.nlpetanque.nl

Landelijke aandacht voor de petanquesport

De NJBB heeft zich met dit EK hard gemaakt voor de landelijke promotie van de petanquesport in Nederland. In totaal hebben meer dan 25.000 bezoekers op de Parade kunnen genieten van de petanquesport op hoog niveau. Ook de landelijke media raakten geïnteresseerd in Petanque en het EK. Zowel Hart van Nederland op SBS6 als Shownieuws van RTL4 hebben ons EK bezocht en hebben hieraan aandacht besteed tijdens hun Tv-programma in de avond. Ook hebben enkele spelers en vrijwilligers op meerdere radiozenders kunnen vertellen over het grote spektakel in ’s-Hertogenbosch. Verder hebben diverse landelijke dagbladen aandacht besteed aan dit EK.

Bestuurderscongres

Tijdens het EK kwamen bestuurders van lidverenigingen samen tijdens het eerste bestuurderscongres. Op dit congres is er in plenaire sessies en workshops aandacht besteed aan kansen voor de petanquesport, ledenwerving, sportpromotie, accommodatiebeleid, ledenadministratie en is het jubileumboek gepresenteerd. Alle verenigingen kunnen dit boek eenmalig kosteloos bestellen via de website van de NJBB. Vanwege de grote belangstelling (ruim 90 aanmeldingen) en de positieve reacties, wordt nagedacht over een mogelijke opvolging.

Aandacht voor eenzaamheid

Door het EK petanque te organiseren hebben bezoekers kunnen zien dat petanque een zeer toegankelijke sport is en op alle niveaus beoefend kan worden. Verenigingen zijn een belangrijke ontmoetingsplaats waar (potentiële) leden elkaar ontmoeten en elkaar kunnen uitdagen voor een sportief en competitief spel. Hierdoor liggen er voor verenigingen kansen om bij verder te dragen aan de strijd tegen eenzaamheid en tegelijkertijd de ledenwerving verder uit te breiden.

Het EK heeft laten zien dat de petanquesport maatschappelijke impact kan creëren. De maanden rondom het EK is petanque ingezet voor de strijd tegen eenzaamheid.. Voorafgaand aan het EK heeft de NJBB een programma uitgerold in 6 gemeenten in Noord-Brabant. In deze gemeenten is met een programma gestart in 2021 waarin mensen in wijken waarvan bekend is dat er veel eenzaamheid heerst uit te nodigen mee te doen aan toernooien. Zo zijn hier wijktoernooien gehouden waarvan de winnaars zich kwalificeerden voor de grote finale. 

Deze finale vond plaats op de vooravond van het EK en werd gespeeld op de echte wedstrijdbanen Dit programma heeft ook veel aandacht gehad in de lokale media en is een uitstekend voorbeeld voor onze verenigingen om mensen in contact te brengen met elkaar en met onze prachtige Pétanquesport.

Vrijwilligers

Het EK had niet georganiseerd kunnen worden zonder de inzet van vrijwilligers. Naast de dankbaarheid die de NJBB heeft uitgesproken voor alle vrijwilligers, hebben de vrijwilligers op vrijdagavond 4 november een VIP arrangement aangeboden gekregen voor de ITF Wheelchair Tennis Masters in Oss. Dit is het WK voor het rolstoeltennis. Hiermee hebben de vrijwilligers een kijkje kunnen nemen bij een WK in een ander zeer aansprekende sport.

Partners en sponsoren, bedankt!

De NJBB is Confédération Europeénne de Petanque (CEP) dankbaar voor het vertrouwen dat zij hebben gegeven om het EK Petanque in Nederland te mogen organiseren. Ook bedanken wij onze organiserende partners Team TOC, gemeente ’s-Hertogenbosch en Provincie Brabant voor de fijne samenwerking in aanloop naar en tijdens het EK. Daarnaast bedanken we het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF en alle sponsoren voor hun steun en inbreng