Literatuur Petanque

Petanqueliteratuur

 Wedstrijdsystemen Petanque, een door Jac Verheul en Jacques Vuurpijl samengestelde handleiding voor het toepassen van wedstrijdsystemen voor petanquetoernooien. Na een algemene filosofie over het hoe, wat en waarom van wedstrijdsystemen staat centraal de bespreking van de zogeheten Marokkaanse schema’s. Een grafisch schema voor systemen met directe eliminatie, al dan niet voorafgegaan door Franse poules. De handleiding wordt vergezeld van modelschema’s en PDF-bestanden om de wedstrijdschema’s af te drukken.

Achtste en herziene digitale uitgave najaar 2017.
Geïnteresseerden in de bijbehorende Marokkaanse schema’s, zowel in Excel- als in PDF-formaat, kunnen contact opnemen met de redactie: Redactie-midden@njbb.nl.

Volle zon over het petanque, vertaling door Jac Verheul van Plein soleil sur la pétanque van Otello. Op basis van een jarenlange ervaring geeft Otello honderden tips op het gebied van de techniek, tactiek en psychologie van het spel. Compleet met een petanque-ABC en een tiental kostelijke anecdotes.
Zesde en digitale uitgave.

Wedstrijdpetanque, door de NJBB in 2008 uitgebrachte vertaling door Jac Verheul van Pétanque de Compétition uit 2002 van Pierre Fieux. Techniek, tactiek en strategie, training voor wedstrijdspelers.

 

 

 

Petanque, spelenderwijs leren spelen, door de NJBB in 2003 uitgegeven vertaling van Jac Verheul van La pétanque – les bases de l’initiation. Instructieboek voor jeugdopleiders, geschreven door Michel Aubert en Christian Marty en in 2001 uitgegeven door de FFPJP, de Franse federatie. Hoe jonge kinderen op een speelse wijze de beginselen van het petanque bij te dragen aan de hand van vele tientallen oefeningen.

 

 

Pedagogisch handboek petanque, door de NJBB in 2009 uitgegeven vertaling door Jac Verheul van Manuel Pédagogique uit 2006 door Claude Raluy. 70 speelse oefeningen om jonge kinderen kennis te laten maken met het petanque en hen verder op weg te helpen. Claude Raluy is de oprichter en directeur van het Franse opleidingscentrum CIEP (Centre International d’Enseignement Pétanque), dat in 1998 is opgericht onder auspiciën van de FIPJP, de internationale petanquefederatie.

 

 

Petanque in een notendop van Jac Verheul. Beschrijving van het petanque in brochurevorm. De beknopte regels van het spel, een uitleg in het kort van de techniek en de tactiek, de geschiedenis van het jeu de boules in het algemeen en het petanque in het bijzonder en de petanquesport in Nederland. Zeer geschikt als promotieboekje. Gecompleteerd met een literatuurlijst voor de liefhebbers.
Zesde en digitale uitgave.

Literatuurlijst

Overzicht van bijna 450 Nederlandse en buitenlandse uitgaven op het gebied van petanque en overige varianten van het jeu de boules. Met onderwerpen zoals speluitleg, techniek, tactiek, psychologie, training, wedstrijdorganisatie en -systemen, geschiedenis, spelsoorten, fotografie, kunst, anecdotes, biografieën, romans, stripverhalen, enzovoort, enzovoort:
Literatuurlijst petanque en jeu de boules (versie 8 januari 2023).