EK Beloften (Palma de Mallorca, Spanje)

Van 6 tot en met 9 oktober organiseerde de CEP (Confédération Européene de Petanque) samen met de FEP (Federación Española de Petanca) het Europese kampioenschap voor jeugd en beloften in Palma de Mallorca. De NJBB nam deel met een dames- en herenteam in de categorie beloften.

De voorbereiding naar het EK

Frans Velthuis was coach van het damesteam en licht de voorbereiding toe: ‘’In juni heb ik de definitieve selectie bekend gemaakt en met dit team zijn we meerdere toernooien gaan spelen in België en in ons eigen land. Als team hebben we vooral gekeken naar hoe we elkaars talenten kunnen inzetten om ieder een gepaste rol in het team te geven.’’

Het herenteam werd gecoacht door Kees Kroon: ‘’De kwaliteiten van spelers in de voorselectie lagen erg dichtbij elkaar en dat maakte het uitdagend om selectie van vier spelers te maken. In de voorbereiding hebben we als team onder andere deelgenomen aan toernooien van de NJBB Masters en aan meerdere toernooien in België.

Velthuis en Kroon bedanken de spelers en verenigingen die het voorbereidingstraject van de beloften hebben ondersteund.

Beloften dames

Het damesteam bestond uit Elise Nuijten, Myrthe Adriaanse, Roby van Rooijen, Michelle de Blij. Na 5 rondes met een Zwitsers wedstrijdsysteem eindigden de dames als 9e en moesten zij tegen de nummer 8 spelen om naar de Coupe des Nations te gaan. Deze wedstrijd werd overtuigend met 13-0 gewonnen van Hongarije. In de halve finale was België met 13-7 te sterk en hiermee eindigden de dames met een gedeelde 3e plaats in de Coupe des Nations. Naast de tripletten mocht Roby ook deelnemen aan het precisieschieten. Na de voorrondes kwalificeerde zij zich voor de kwartfinale tegen Spanje. Beide dames hadden moeite om hun gebruikelijke score te behalen. Spanje ging er met de winst vandoor en werd uiteindelijk ook Europees kampioen bij dit onderdeel. Bij de tripletten wist Frankrijk de Europese titel te veroveren.

Beloften heren

Het herenteam bestond uit Dylan Velthuis, Koen Wentink, Gregory Koolwijk, Jobbi Schefferlie. De heren begonnen de voorrondes met een bye, een vrijloting. Het voordeel hiervan was dat de heren direct een wedstrijd gewonnen hadden, maar door deze bye zouden er minder Bucholzpunten (weerstandspunten) worden opgebouwd. De tweede wedstrijd wisten de heren te winnen op het Carré d’honneur van Tsjechië. Inmiddels stonden de heren vierde in de ranking en speelden zij de derde en vierde ronde tegen Duitsland en Polen. Beide wedstrijden waren tot in de laatste minuut erg spannend, maar helaas wisten de Nederlandse heren net niet te winnen. De vijfde wedstrijd werd nog wel gewonnen tegen Slowakije. Hoewel Nederland 3 winstpartijen had, eindigden zij op een 9e plaats doordat zij slechts één Bucholzpunt te kort kwamen voor de kwartfinale. Het team is uiteindelijk uitgeschakeld in de Coupe des Nations tegen Slovenië. Jobbi Schefferlie heeft het precisieschieten op zich genomen en eindigde als 11e. Uiteindelijk werd Spanje Europees kampioen bij het precisieschieten en Frankrijk bij de tripletten. De Nederlandse teams zijn tijdens het EK begeleid door bestuurslid Jan Paashuis als delegatieleider en in totaal zijn er 40 supporters meegereisd om de spelers aan te moedigen.