NPC seizoen 2020-2021

Het huidige NPC-seizoen nadert de ontknoping en de voorbereidingen richting het nieuwe seizoen zijn al in volle gang. Lees hierna welke belangrijke stappen worden gezet in de procedure richting NPC seizoen 2020-2021.

Inschrijfformulier
Uiterlijk donderdag 2 april 2020 ontvangen alle deelnemende verenigingen aan de NPC een inschrijfformulier waarop ze kunnen aangeven met hoeveel teams zij gaan deelnemen aan het seizoen 2020-2021. Bovendien wordt het aanvraagformulier voor dispensatie van de baanafmetingen gestuurd. Alle nog niet deelnemende verenigingen ontvangen een inschrijfformulier om nieuwe teams op te geven. Het inschrijfformulier wordt verstuurd naar het secretariaat van de vereniging.

Inschrijven
Inschrijven is mogelijk tot en met zondag 3 mei 2020. Teams die voor 4 mei zijn ingeschreven, zijn zeker van een plaats. Voor verenigingen die teams na 3 mei inschrijven, kunnen geen plaatsen worden gegarandeerd. De teams die na 3 mei worden aangemeld, komen op een wachtlijst te staan op basis van datum van aanmelding.

Uitwijklocatie
Verenigingen die na de uiterste deadline van aanmelden, zondag 3 mei 2020, hun uitwijklocatie pas doorgeven, hebben geen garantie dat het speelschema nog kan worden gewijzigd. Het is daarnaast geen vanzelfsprekendheid dat als een vereniging bijvoorbeeld plek heeft voor 3 wedstrijden op de accommodatie én zes teams worden opgegeven, dat op één speeldag 3 thuis- en 3 uitwedstrijden worden ingeroosterd.

Promoveren
De nummers 1 en 2 uit de poules kunnen op het inschrijfformulier aangeven als
ze van het recht op promotie afzien. Wanneer de kampioen van de poule gebruik wilt maken van het recht op promotie dan heeft de nummer 2 geen recht op promotie.  Er kan geen verzoek voor promotie worden ingediend.

Terugtrekken
Verenigingen kunnen tot en met zondag 3 mei 2020 reeds ingeschreven teams terugtrekken en nieuwe teams inschrijven. Verenigingen die teams in de 5e divisie of hoger terugtrekken, verliezen de divisieplaats van het teruggetrokken team.

Verzoek andere divisie
Nieuwe teams starten in de 6e divisie. Er kan geen verzoek worden ingediend om nieuwe teams om te laten starten in de 5e divisie of hoger.

Verzoek niet degraderen
Verenigingen kunnen geen verzoeken indienen om de plek in een poule te behouden als een team op de 7de of 8ste plaats is geëindigd. Teams die op plek 7 en 8 zijn geëindigd degraderen of zoveel teams als nodig is om het volgende seizoen weer te komen tot het vastgestelde aantal teams per poule.

Betaling inschrijfgeld
Verenigingen die het inschrijfformulier retourneren, ontvangen direct een
factuur voor het inschrijfgeld met betrekking tot het aantal ingeschreven teams in de betreffende divisies.  De inschrijving van de teams is pas definitief zodra de factuur is betaald.

Inschrijfgelden 

De inschrijfgelden voor het seizoen 2020-2021 voor de top, 2e en 3e divisie bedragen €189,00 per team. De inschrijfgelden voor de 4e divisie en lager bedragen:

 • 14 wedstrijden (poule van 8): €88,00 per team.
 • 12 wedstrijden (poule van 7): €75,00 per team.
 • 10 wedstrijden of minder (poule van 6 of minder): €63,00 per team.

Hierbij geldt dat de poule-indeling bij publicatie van de definitieve indeling leidend is. 

Voorlopige indeling
Op www.nlpetanque.nl wordt uiterlijk
19 juni 2020 de voorlopige indeling gepubliceerd en wordt een e-mail naar alle NPC-contactpersonen verstuurd. Er kunnen geen rechten aan de indeling worden ontleent voor vrijdag 7 augustus

Poule-indelingen
Ieder jaar is het een enorme klus om de poule-indelingen met bijbehorende speelschema’s te realiseren. Er moet rekening gehouden worden met:

 • De maximumcapaciteit van verenigingen
 • De maximumcapaciteit van uitwijklocaties
 • Reisafstanden
 • Zo min mogelijk teams van dezelfde vereniging in 1 poule
 • Moment waarop dezelfde verenigingen in 1 poule tegen elkaar spelen.

Verzoeken na poule-indeling

De afgelopen seizoenen heeft de competitieleiding behoorlijk veel reacties van verenigingen ontvangen op de voorlopige indeling. Dit betrof vaak verzoeken die door verenigingen/teams onderling konden worden opgelost. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

 • Wijzigen van wedstrijddata;
 • Ruilen van wedstrijden;
 • Wijzigen van (richt)speeltijd;
 • Verzoeken met betrekking tot een minimaal aantal thuisteams.

Een wijziging in 1 poule heeft vaak consequenties voor wedstrijdschema’s in andere poules. Een op het oog lijkende eenvoudige aanpassing, levert in de praktijk vaak meerdere nieuwe knelpunten op. Daarom worden verenigingen verzocht om in eerste instantie te beoordelen of verzoeken/problemen door verenigingen zelf kunnen worden opgelost.

NPC contactpersonen 
Na de voorlopige indeling kunnen alleen NPC-contactpersonen van een vereniging reageren. 

De NPC-contactpersoon wordt verzocht één e-mail te sturen met alle verzoeken namens de vereniging. De verzoeken dienen per e-mail via npc@njbb.nl te worden ingediend. Telefonisch worden geen verzoeken in behandeling genomen.

Alleen onmogelijkheden met betrekking tot een probleem in de maximumcapaciteit van de accommodatie worden in behandeling genomen. 

Terugtrekking 
Bij een terugtrekking na de deadline van inschrijven, wordt het laagst geklasseerde team van de vereniging teruggetrokken. De overige teams behouden hun plek in een bepaalde divisie. Daarnaast ontvangt de vereniging een boete conform het reglement.

Definitieve indeling 
De definitieve indeling wordt uiterlijk vrijdag 7 augustus 2020 gepubliceerd op www.nlpetanque.nl.
De NPC-contactpersonen worden hierover per e-mail geïnformeerd.

Dispensatie baanafmetingen
Dispensatie voor de baanafmetingen wordt alleen voor de start het van seizoen verleend aan verenigingen. Het verzoek moet uiterlijk 19 augustus 2020 zijn ingediend via npc@njbb.nl.
Gedurende het seizoen wordt geen dispensatie verleend. Dispensatie wordt alleen verleend aan teams die in de 4e divisie of lager spelen en alleen na goedkeuring van de competitieleider. Het formulier voor aanvragen van
dispensatie wordt gelijk gestuurd met het opgaveformulier van de teams;

Eerste richtspeeldag
De eerste richtspeeldag is zaterdag 19 september 2020. Alle speeldagen staan op de website: www.nlpetanque.nl.