WK China petanque vrouwen

WK China petanque – Nederlandse selectie

Tot op het bot gemotiveerd vertrok het Nederlands vrouwenteam op zaterdag 4 november richting China. Het gehele jaar stond in het kader van dit WK. Vele trainingen en wedstrijden waren afgestemd op het mondiale toernooi dat van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 november zou plaatsvinden. 43 deelnemende teams waaronder Iran dat voor het eerst deelnam.

Vooraf aan het toernooi werden Madagaskar, Cambodja, Thailand, Tunesië, Frankrijk en Maleisië als mogelijke kanshebbers getipt. Voor de Europese teams werd vooral uitgekeken naar prestaties van Duitsland en Engeland, beide aanwezig met een jong en getalenteerd team, en natuurlijk onze Nederlandse inzending. Roby van Rooijen, Katy Bosch, Josefien Koogje en Sandy Rikkers, met als begeleiding coach Toon van Alebeek en Kees Kroon zouden namens Nederland de driekleur verdedigen.

De loting was Nederland niet gunstig gezind. Een vrij-loting in de eerste ronde was teleurstellend maar leverde wel een ‘winstpartij’ op. De tweede ronde trof Nederland ‘oud-wereldkampioen’ Tunesië. Deze wedstrijd werd kansloos verloren doordat Tunesië een foutloze wedstrijd speelde waar Nederland niet tegen was opgewassen. In de derde speelronde trof Nederland Iran dat als beginnende petanque natie niet was opgewassen tegen een goed spelend Nederland. Gevoelsmatig was het WK nu echt begonnen.

In ronde 4 trof Nederland Madagaskar, naar wat later zou blijken verliezend finalist op het WK van 2017. Nederland kwam zeer sterk uit de startblokken wat uiteindelijk zou leiden tot winst. Deze overwinning op Madagaskar voelde voor het team goed en gaf vertrouwen voor het vervolg van het toernooi.

Winst in de laatste wedstrijd in de voorronden zou direct plaatsing voor de laatste 16 opleveren. Italië, de latere nummer 3 van dit WK, was de tegenstander. Na een verbeten strijd moest Nederland met 12-13 het onderspit delven. Een prima wedstrijd met alles erop en eraan.

Het WK in China werd in de buitenlucht gespeeld, tegen de afspraken binnen het mondiale petanque in. Zou het volgens de organisatie zelden regenen in deze periode van het jaar, onze spelers werden tegen zowel Italië als de wedstrijd hierop volgend tegen Engeland, getrakteerd op fikse regen.

WK China petanque Nederlandse selectie

WK China petanque – boulen in de regen

Wedstrijd nummer 6 stond Engeland op het programma. De omstandigheden waren slecht, veel regen, kou en een baan die blank kwam te staan. Hoewel de weersomstandigheden het Nederlandse team aan Nederland deed denken, kwam Engeland veel beter uit de verf en won uiteindelijk terecht van een moe gestreden Nederland.

 

 

 

 

Teleurgesteld werd Nederland veroordeeld naar het troosttoernooi, de Coupe des Nations. In dit toernooi werd op zaterdag ochtend om 08.00uur de eerste wedstrijd gespeeld, tegenstander Rusland. Op eenvoudige wijze werd er gewonnen. De tweede wedstrijd trof Nederland onze zuiderburen België. België werd overklast en onze meiden plaatsten zich voor de halve finale in het troosttoernooi. Hierin troffen ze Maleisië. Deze wedstrijd werd verloren omdat Maleisië erg goed speelde en Nederland niet in staat bleek alle kansen te benutten.

Vooral moegestreden en teleurgesteld was hiermee het toernooi afgelopen en konden Nederland trots zijn op de geleverde prestaties en het behaalde niveau. De Coupe des Nations werd gewonnen door Zwitserland waar de Nederlandse Karin Rudolfs, met uitstekende tireerwerk, de hoofdrol voor zich opeiste.

WK China petanque

Uiteindelijk uitslag in het hoofdtoernooi:
1e Frankrijk (wereldkampioen)
2e Madagaskar
3e Italië & Cambodja.

Coupe des Nations:
1e Zwitserland
2e Maleisië
3e Nederland & Mauritius

WK tireren

Namens Nederland nam Roby van Rooijen deel aan dit onderdeel binnen het WK. Met goed spel maar uiteindelijk een wat magere score werd Roby uitgeschakeld in de voorronden.

Uiteindelijke uitslag:
1e Cambodja (prolongatie titel)
2e Thailand
3e Duitsland & Turkije

 

Met dank aan Toon van Alebeek