Op 2 november vertrok de Nederlandse delegatie met jeugdspelers: Lotte van Bergenhenegouwen, Roby van Rooijen, Jobbi Schefferlie en Niels Saurel onder begeleiding van coach Fred Lagerwaard en delegatieleider Toon van Alebeek naar China. Na een reis van ongeveer 30 uur kwamen we aan op de plaats van bestemming.

De volgende dag (3 november) gingen we op ontdekkingsreis naar de banen en hebben we door een aantal wijken van Kaihua gewandeld. De eerste banen die we zagen waren zanderig met stenen en lagen op een betonen ondergrond. Op het oog niet al te lastig, de ondergrond op de andere banen bestond uit tapijt, waardoor de boules hoog opstuiten. ‘S avonds was de loting. Na de loting, hebben we strategie bepaald en plannen gemaakt. Per wedstrijd maakten we een indeling.

We begonnen op 4 november tegen Frankrijk. Het enige wat dan telt is goed spelen en kansen benutten. Helaas kregen we weinig kansen en verloren we met grote cijfers. Nog niets aan de hand en vol goede moed gingen we op naar de volgende tegenstander, Turkije.

In deze wedstrijd was het niveau van Nederland een stuk beter. We begonnen goed en bleven lang voor op de Turken. Uiteindelijk bleven wij steken op 7 punten, de Turken kwamen dichterbij en passeerden ons.

In de middag werd de eerste ronde precisieschieten gehouden. Voor Nederland was Jobbi Schefferlie de aangewezen persoon. Hij schoot een mooie 31 punten bij elkaar, waarbij boule achter boule 12 punten opleverde. In de herkansing haalde Jobbi helaas niet genoeg punten om zich te plaatsen bij de laatste 8.

Wedstrijd 3 was tegen het thuisland China 1. Deze partij was geen probleem voor de Nederlanders en we wonnen met grote cijfers; 13-1! We konden ons nog steeds plaatsen bij de laatste 16. De 4e partij ging tegen onze zuiderburen; België. Het was een vreemde partij, we konden lange tijd goed meekomen. We kwamen achter en liepen in, kwamen weer achter en liepen weer in. Het inlopen en knokken voor de punten kostte ons veel energie. Uiteindelijk ging de winst naar België.

WK China petanque Nederland België jeudeboules

WK China petanque Nederland – België 

We moesten ons zien te plaatsen bij de eerste 24 om nog een kans te hebben voor plaatsing bij de laatste 16. Canada was onze tegenstander in de vijfde wedstrijd. We begonnen niet (0-4) sterk, maar konden de achtervolging inzetten. Dit lukte zeer goed. We gingen de Canadezen zelfs voorbij. We wonnen met 12-8 en plaatsten ons voor de Barrage. In de Barrage was België wederom onze tegenstander. België won met 13-3.

Door naar de Coupe de Nations. Hongarije melde zich op de baan. Er werd goed begonnen aan deze wedstrijd. Nederland speelde prima en nam een voorsprong van 8-3. Wat er toen gebeurde is nog steeds een raadsel. Nederland blokkeerde en speelde nog maar 1 of 2 boules per werpronde, wat op dit niveau niet genoeg is. Hongarije speelde elke boule zorgvuldig en won de partij met 13-9. Het WK was op dat moment voor Nederland voorbij.

WK China petanque Nederland Hongarije jeudeboules

WK China petanque Nederland – Hongarije

Ons restte alleen nog het bekijken van de kwart-, halve- en finale. De finale werd gewonnen door Madagaskar, die overtuigend won van een angstig spelend Frankrijk. Met 4 careaus in 1 werpronde blufte de spelers van Madagaskar Frankrijk af. Voor de Nederlandse jeugd is dit een leerzaam WK geworden.

Met dank aan Fred Lagerwaard