WK in Denemarken zit erop

Het WK in Denemarken zit erop. Van 12 tot en met 15 mei is het WK mix, tête à tête en doublette gehouden in Karslunde. Voor Nederland kwamen daar Kees Koogje, Joey van Doorn, Josefien Koogje en Anette Boluijt in actie. De Nederlandse equipe heeft bij drie van de vijf onderdelen de laatste 16 gehaald.

Op donderdag en vrijdag werden de kwalificatiewedstrijden voor de laatste 16 gespeeld. Vervolgens werden op zaterdag de achtste-, kwart- en halve finales gespeeld. Op zondag waren alle finales en medailleceremonies aan de beurt. Het toernooi werd afgesloten met een slotbanket voor alle deelnemende landen.

 

 

 

De dames tête à tête werd door Josefien Koogje gespeeld. De eerste twee wedstrijden werden tegen de toplanden Tunesië (4-12) en België (9-13) weliswaar verloren, maar zijn er zeker mogelijkheden geweest op een beter resultaat. Omdat de derde wedstrijd tegen Korea werd gewonnen en het verlies tegen België en Tunesië wel veel Buchholzpunten opleverde zou winst in de vierde wedstrijd tegen Cambodja voldoende zijn om door te gaan naar de laatste 16. Het werd een zeer spannende wedstrijd waarin het na 45 minuten en twee mênes gelijk stond, zodat er een extra mêne gespeeld moest worden. Helaas scoorde Cambodja hierin 1 punt waardoor het toernooi er wat betreft de tête à tête voor Josefien op zat en het eindresultaat een 34e plaats was.

De heren tête à tête werd voor Nederland door Kees Koogje gespeeld. Op de eerste dag werd van Kazachstan (13-1) en Cambodja (13-8) gewonnen. Op de tweede dag speelde Kees zijn eerste wedstrijd tegen de regerend wereldkampioen uit Zwitserland. Na een moeizame start kwam Kees steeds beter in zijn spel en werd het een boeiende wedstrijd op het allerhoogste niveau die uiteindelijk nipt met 11-13 werd verloren. De laatste wedstrijd werd geloot tegen Frankrijk. Voor beide spelers zou deze wedstijd bepalend zijn wie er door zou gaan naar de laatste 16. Na een snelle achterstand kwam Kees weer goed terug, maar uiteindelijk verloor hij met 7-13 en werd de laatste 16 helaas niet bereikt. Kees is uiteindelijk geëindigd op een 21e plaats, maar heeft laten zien op het allerhoogste niveau mee te kunnen.

Bij de doublette vrouwen heeft de Nederlandse equipe wel de laatste 16 gehaald. Van de eerste vier kwalificatiewedstrijden zijn er twee wedstrijden gewonnen. Zo wonnen de dames van Ukraine met 10-7 en werd ook Cambodja verslagen met 12-9. De andere twee wedstrijden, tegen respectievelijk Israël en Denemarken, waren heel spannend maar werden beide nipt verloren. Tegen Denemarken was zelfs een extra mêne nodig, omdat de dames een 4-9 achterstand in de laatste reguliere mêne met 5 punten hadden gelijk getrokken. In deze allesbeslissende mêne lukte het helaas niet om de winst alsnog naar zich toe te trekken en werd er met 9-10 verloren. Door de twee winstpartijen en voldoende Buchholzpunten hebben de dames zich als 14e geplaatst voor de volgende ronde. Daarin was Frankrijk de tegenstander. Frankrijk was een maatje te groot en deze wedstrijd werd dan ook met 13-1 verloren.

 

 

De heren hebben tijdens de kwalificatie al hun wedstrijden gewonnen. Singapore (13-2) en Polen (13-7) werden op de eerste dag verslagen. Op de tweede dag werd zowel van Zweden, na een 0-9 achterstand (13-9), als van de latere wereldkampioen Italië (13-4) gewonnen. Dit zorgde ervoor dat Nederland zich als 2e plaatste voor de laatste 16. In de kwartfinale was vervolgens Finland de tegenstander. Door een mindere start kwam Nederland al snel achter te staan, maar gedurende de wedstrijd kwamen Kees en Joey steeds beter in hun spel en namen zij het initiatief over. Met nog 2 mênes te gaan en een 4-9 achterstand was alles nog mogelijk. Toen in de één na laatste mêne het butje uitging en Nederland dus in de laatste mêne 5 punten zou moeten scoren bleek dit een te moeilijke opgave. Finland eindigde als winnaar en Nederland strandde onverwachts in de 1/8 finale waardoor het WK ondanks het goede spel in de voorrondes hier al eindigde.

 

 

De mix doublette werd gespeeld door Joey van Doorn en Annette Boluijt. Tijdens de kwalificatiewedstrijden heeft Nederland zowel van Canada als van Finland met 13-0 gewonnen. Ook van Noorwegen werd gewonnen (13-8) en alleen van de Verenigde Staten werd verloren (9-7). De drie winstpartijen zorgden ervoor dat Nederland zich uiteindelijk als 9e had geplaatst voor de 1/8 finales. Hierin was Spanje, latere finalist, de tegenstander. Deze wedstrijd is met 13-3 verloren gegaan.

 

 

Hiermee sloot de Nederlandse equipe het WK af met drie 1/8 finale plaatsen. De focus van de selectie zal vanaf nu liggen op het EK in ’s-Hertogenbosch waarbij de opgedane ervaring en verbeterpunten van dit WK zullen worden meegenomen met als doel dat Nederland hoge ogen zal gaan gooien.