WK Gent, ervaringen van een coach

Het WPC in Gent, gespeeld in topsporthal Vlaanderen, wordt mogelijk gezien als een pilot voor de Olympische spelen van 2024. Deze moet dan wel gehouden worden in Parijs, zodat het Olympisch comité van Frankrijk, petanque kan inzetten als demonstratiesport. Het kan dan ook niet anders dat Nederland erbij moet zijn. Het is tevens een unieke gelegenheid voor Nederlanders om het petanque van dichtbij te gaan zien. En dat hebben de spelers en begeleiders geweten ook.

Deelnemers

In 2016 heeft de toenmalige commissie topsport besloten dat de nationale kampioenen doubletten mannen en vrouwen in aanmerking kwamen om uitgezonden te worden, tenminste als de WPC er zou komen. Het heeft erg lang geduurd voordat er een groen licht richting de aangesloten landen werd gezonden.

Voor Nederland werden de vrouwen Lieke van der Voort en Lynsey Bakens geselecteerd, bij de heren waren dat Noël Kempeneers en Kees Koogje, beide teams waren nationaal kampioen 2016. De begeleiding van de teams was in handen van Joop Pols (mix), Christian Saurel (vrouwen doubletten en tête-à-tête) en Fred Lagerwaard (heren doubletten en tête-à-tête).

Heenreis

Bij aankomst in Gent reden we direct richting Topsporthal Vlaanderen om de Nederlandse delegatie aan te kondigen. Na het in ontvangst nemen van de noodzakelijke zaken, zoals bonnen voor de maaltijden en een kaart voor het banket, keken we rond in de speelhal, maakten we kennis met andere landen en werden oude bekenden begroet. Helaas mochten we niet op de baan dus keerden we terug naar het hotel voor de nodige rust. ‘s Avonds konden we terecht in de sporthal voor een zeer goed diner.

Systeem

Er werden vijf disciplines afgewerkt. Doubletten mannen en vrouwen, mix en tête-à-tête vrouwen en mannen. Elke speler mocht uitkomen op 2 disciplines. De verdeling was als volgt. Voor de Mix werden Noël en Lynsey aan elkaar gekoppeld, de doubletten mannen waren Kees en Noël, bij de vrouwen Lieke en Lynsey. De tête-à-têtes werden gespeeld door Kees en Lieke. De wedstrijden stonden in een strak schema. Er werd begonnen met de mix, gevolgd door doubletten mannen, dan doubletten vrouwen, de tête-à-tête mannen en als laatste de tête-à-tête vrouwen. Na de 1e ronde begon de 2e ronde in dezelfde volgorde.

De loting werd verricht op de ochtend van de 1e speeldag, donderdag 13 april. Om uiteindelijk tot de kanshebbers te gaan behoren moest er eerst gespeeld worden volgens het Zwitsers systeem van 4 partijen, 1e zestien, i.p.v. (woensdagavond laat besloten) 5 zwitsers 1e acht. Eenmaal bij de laatste zestien werd er niet meer op tijd gespeeld maar tot de dertien punten. Verlies betekende ook meteen het einde van het toernooi.

Het WK

Mix

Het Mix team Noël en Lynsey onder begeleiding van Joop Pols, begonnen het toernooi voortreffelijk. Met drie winstpartijen in de eerste drie ronden stonden zij er goed voor en plaatste zich bij de laatste zestien. De 4e ronde tegen Thailand werd verloren, wat uiteindelijk een andere positie in de ranking opleverde. De tegenstander van Nederland was een echtpaar uit Canada. Noel en Lynsey startte deze partij goed en namen het initiatief. Dit resulteerde in een mooie voorsprong van 9-2. De Canadezen lieten het er niet bij zitten en begonnen langzaamaan, soms onmogelijk, punten te pakken. Uiteindelijk ging Canada op een miraculeuze manier uit. Drie missers op een boule van Lynsey, waarbij de derde boule ook nog een de but mee naar achteren nam bepaalde de eindstand op 11-13. Een Houdini act die zijn weerga niet kent. In de kwartfinale herhaalde de Canadezen deze act nogmaals.

Doubletten Mannen

Het doublet Mannen, welke bestond uit Kees en Noël, startte ook prima, winst op Slovenië, daarna verlies tegen de latere kampioen Frankrijk en winst op Tsjechië werd de 4e ronde een beslissende. Er moest gewonnen worden van Noorwegen. Een klus op zich, Noorwegen had al een eerdere goede prestatie geleverd tegen Weibel en Hemon. Helaas hadden de Nederlandse mannen geen antwoord op het goede spel van Noorwegen. Er werd met 4-13 verloren en de kansen op de laatste zestien waren daardoor verkeken. De finale, tussen Thailand en Frankrijk werd gewonnen, door de Franse spelers Suschoud en Lacroix.

Doubletten Vrouwen

Voor het doublet Vrouwen Lynsey en Lieke werd het een zwaar weekend. Er werd naar behoren gespeeld maar het resultaat bleef achter bij de hoge verwachting. Een toernooi lang op je tenen lopen en maar knokken om de puntjes binnen te halen. Dit keer zat het er niet in, en kijken we met gemengde gevoelens terug op dit toernooi.

Tête-à-tête mannen

In de tête-à-tête mannen, zat een kans om ver te kunnen komen. Kees heeft bij het EK te Zweden al bewezen met de beste mee te kunnen. Kees begon ontspannen aan zijn serie wedstrijden met als eerste Slovenië, gevolgd door Zweden, Finland en Tsjechië. Kees stond na deze 4 ronden als 1e geplaatst voor de laatste zestien. De partij voor een plaats bij de laatste acht was tegen een jonge Rus (20 Jaar) die ook een goede reeks wedstrijden achter de rug had. Kees won deze partij op een rustige wijze met 13-10. Om bij de laatste vier te komen moet Kees van een zeer goede speler uit Frankrijk zien te winnen. Henry Lacroix, gewonnen van Monaco, was zijn tegenstander. Kees en Henry speelde een zeer goede wedstrijd, het niveau van beide heren was enorm hoog. Voor het publiek een traktatie om naar te mogen kijken. Henry Lacroix, trok aan het langste einde en won met 13-7 van Kees. Henry werd uiteindelijk ook wereldkampioen in deze discipline.

Tête-à-tête Vrouwen

Aan de tête-à-tête vrouwen, werd voor Nederland deelgenomen door Lieke. Lieke had een lastige loting. 1e partij begon Lieke tegen Rosario, Spanje en daarna Italië. Beide werden na een harde strijd verloren. Ook de 3e partij tegen Singapore ging verloren waardoor de kansen op plaatsing waren verkeken.

De finales

Ons restte alleen nog kijken bij de finales. Frankrijk won doublet en tête-à-tête mannen, Cambodja won de tête-à-tête vrouwen, doublet vrouwen ging naar Thailand en de mix werd gewonnen door Tunesië.

We mogen stellen dat de sfeer in de groep uitstekend was. De supporters uit Nederland met grote getalen aanwezig waren en dat ook lieten horen. De verzorging vanuit de organisatie uitstekend was. Wat over blijft is het resultaat. Zijn we tevreden of niet. De staf en toeschouwer hebben kunnen zien dat er in het veld is geknokt voor een goed of een nog beter resultaat. Helaas zat er niet meer in dan dit en weten we waar we aan moeten werken om een volgende keer meer succes te hebben.

Voor mij, en ik denk ook voor de anderen, is dit een mooie ervaring.

Fred Lagerwaard, coach