banner-website-nk-tripletten

Het afgelopen weekend (17 en 18 juni) vond het NK Tripletten plaats bij petanquevereniging PVN in Nieuwegein. Vanaf 1977 organiseert de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) het Nederlands Kampioenschap (NK) Tripletten. Sinds 2015 is het kampioenschap onderverdeeld in vijf categorieën: mannen, vrouwen, junioren (15, 16 en 17 jaar), aspiranten (12, 13 en 14 jaar) en pupillen (tot en met 11 jaar). Het NK duurt twee dagen. Op zaterdag werden de voorrondes gespeeld en op zondag de finales. Van de twaalf NK-winnaars kwamen er vijf van de petanquevereniging Les Cailloux uit Zeist.

In de categorie mannen mogen Kees Koogje (spelend voor ABA in Rijswijk), Essa Agzoul (Les Cailloux in Zeist) en Noël Kempeneers (Les Cailloux) zich wederom nationale kampioen noemen. Vorig jaar wonnen zij ook de titel op het NK Tripletten. De kwaliteit van deze kampioenen bleek ook uit de wijze waarop zij een aantal wedstrijden wisten te redden. Op zaterdag schoot Kees Koogje in de 4e ronde tegen het team van Edward Vinke het but uit om de mène te annuleren en vervolgens de wedstrijd alsnog te winnen. Dit tafereel herhaalde zich op zondag in de halve finale, die tegen deze
lfde tegenstander gespeeld werd.

De teams (in de categorie mannen) eindigend als eerste en tweede van dit NK plaatsen zich automatisch voor het finaleweekend van de NJBB Masters op 19 en 20 november in Nieuwegein. De NJBB Masters is een 2-daags event voor mannentripletten, waarvan de winnaar Nederland zal vertegenwoordigen bij het volgende Wereld Kampioenschappen (WK) dan wel Europese Kampioenschappen (EK) in de categorie mannen.

Bij de vrouwen wonnen Sandy Rikkers (ABA – Rijswijk), Josefien Koogje (Les Cailloux) en Katy Kamps-Bosch (Les Cailloux) voor de eerste keer het NK Tripletten voor vrouwen. Zij zijn onderdeel van de Nederlandse damesselectie en maken daardoor kans op afvaardiging naar het WK vrouwen in Kaihua, China, dat op 8 tot en met 12 december plaatsvindt.

Lotte van Bergenhenegouwen (MIDI in Delft), Jobbi Schefferlie (MIDI), Rens de Roos (Blêde Boulers in Mildam). Rens de Roos won vorig jaar ook al het NK Tripletten 2016 voor junioren. Deze junioren zijn onderdeel van de Nederlandse jeugdselectie en maken daarmee kans om naar het WK jeugd in Kaihua, China te gaan. Het WK jeugd wordt van 4 tot en met 8 november gespeeld.

Van de aspiranten sleepten Rachel van Rooijen (PV Gouda in Gouda), Michelle de Blij (L’Ammerzo in Amerzoden) en Sanne van Ieperen (Les Cailloux) de NK titel binnen.

20170618_184757