Update coronamaatregelen ten aanzien van de persconferentie van 14 september

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge op dinsdag 14 september werd duidelijk dat per 25 september weer een aantal landelijke maatregelen versoepeld dan wel aangepast wordt. Zo wordt de anderhalvemeter als verplichting per 25 september losgelaten, is aangegeven dat publiek bij professionele wedstrijden een coronabewijs moeten kunnen tonen en kunnen mensen alleen van horecalocaties gebruik maken indien ze hun coronabewijs laten zien. Het gaat specifiek om publiek en niet om deelnemers, sporters kunnen hun sport gewoon blijven beoefenen. Daarnaast vallen de competities van de NJBB niet onder de definitie van professionele sportwedstrijden.

De NJBB is blij dat de verplichting van de 1,5 meter afstand vervalt. Het wordt vanaf 25 september een stuk gemakkelijker om de sport te beoefenen. Tegelijkertijd is er op dit moment nog veel onduidelijk over de precieze consequenties van andere maatregelen. Hoe moeten de verenigingen omgaan met de regels die gaan gelden in de horeca? Hoe verhouden deze regels zich tot het gebruik van clubhuizen?

Donderdag 16 september debatteert de Tweede Kamer over de voorgenomen maatregelen. Samen met NOC*NSF en de andere sportbonden, het kabinet en de Tweede Kamer wordt opheldering gevraagd over de maatregel met betrekking tot de verplichting van een coronatoegangsbewijs voor de horecagedeelten in de sportaccommodaties.

Na het Kamerdebat en in aanloop naar 25 september passen NOC*NSF en de sportbonden het Protocol Verantwoord Sporten aan. Vervolgens informeert de NJBB zo snel mogelijk de verenigingen via deze website over de gevolgen die de nieuwe maatregelen per 25 september hebben en waaraan verenigingen en spelers zich zullen moeten houden

NOC*NSF heeft inmiddels een statement opgesteld waarin deze vraag wordt gesteld. Daarnaast is het aan te raden om de pagina Coronavirus en Sport: veelgestelde vragen te raadplegen.

Bovenstaande geldt vanaf 25 september en veel is hierover dus nog onduidelijk. Er kan dit weekend gewoon worden gesport onder de nu nog geldende maatregelen. In de loop van de week verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven over de interpretatie van de nieuwe situatie zoals deze vanaf 25 september geldt.