Terugblik op de derde dag van het CEP EK Petanque 2022

De laatste kwalificatiewedstrijden zijn gisteren gespeeld. Nederland heeft zich op alle vijf de onderdelen geplaatst voor de laatste 16. Voor gisteren had Nederland op alle onderdelen een goed uitgangspunt omdat alle teams al binnen de top 16 stonden. Deze lijn hebben ze dus door weten te trekken.

Zoals elke dag begon de dag met de Tête-à-Tête. Kees begon de dag als 9e in de ranglijst. De eerste wedstrijd speelde Kees tegen Monaco, de nummer 7. Deze wedstrijd werd met 13-11 gewonnen. Dit betekende dat Kees zich eigenlijk al had geplaatst. De laatste wedstrijd moest wel nog gespeeld worden. De tegenstander; wereldkampioen Spanje. Op Le Carré d’honnour met een en volgepakt stadion veegde Kees zijn tegenstander volledig van de baan. Na een mooie wedstrijd was de stand uiteindelijk 13-4. Kees plaatst zich door deze twee winstpartijen als 2e voor de laatste 16.

Josefien speelde haar 4e kwalificatiewedstrijd tegen Italië. Deze wedstrijd werd met 10-6 gewonnen waardoor de kans om de laatste 16 te halen in leven bleef. Josefien moest de laatste wedstrijd winnen van Zwitserland om de laatste 16 te halen. Deze wedstrijd werd naast broer Kees gespeeld op Le Carré d’honnour. Na een 3-0 achterstand vocht Josefien zich goed terug en na een paar mooie ballen gooide Josefien de beslissende boule. Dit zorgde voor een 13-7 uitslag. Na drie van de vijf partijen gewonnen te hebben heeft Josefien de 10e plaats behaald en dus de laatste 16 behaald.

Joey en Kees hebben gisteren ook hun 4e en 5e kwalificatiewedstrijden gespeeld. Op de eerste wedstrijd van de dag werd een mooie 13-7 winst behaald. Na deze wedstrijd waren de mannen doublette eigenlijk al gekwalificeerd maar was de laatste wedstrijd belangrijk omdat deze wedstrijd de plaats bepaald en dus ook de moeilijkheid van de tegenstander. De laatste kwalificatiewedstrijd werd gespeeld tegen Denemarken. Ook deze wedstrijd werd gewonnen. Na een spannende pot was de eindstand 13-11. Dit betekent dat Nederland zich als 4e heeft geplaatst bij de laatste 16.

Anette en Josefien hebben het spannend tijdens hun laatste kwalificatiewedstrijden. De vierde wedstrijd werd gespeeld tegen de uiteindelijk 10e geëindigde Noren. Deze wedstrijd werd met 13-6 verloren. Echter lieten de vrouwen de kop niet hangen en lieten in de 5e kwalificatiewedstrijd goed spel zien tegen de uiteindelijk 8e geëindigde Belgen. Ondanks het goede spel werd deze wedstrijd nipt verloren met 12-10. Dit betekende afwachten of de twee overwinningen wel of niet genoeg waren voor plaatsing bij de laatste 16. Dit bleek uiteindelijk genoeg en Nederland is als 16e geplaatst voor de knock-outs. Dit betekend dat dankzij Anette en Josefien Nederland nog steeds kans heeft om op alle 5 de onderdelen de laatste 16 te halen.

Vervolgens werd, net zoals de voorgaande dagen, allebei de speelrondes afgesloten met de mix doublette. De eerste van de twee wedstrijden die gespeeld moest worden vandaag werd gespeeld op Le Carré d’honnour. Deze wedstrijd werd gewonnen met 13-4 en daarmee veegde Joey en Anette België van de baan. Door deze overwinning was ook Nederland op dit onderdeel vanaf dat moment zeker van de laatste 16. De laatste wedstrijd moest natuurlijk wel gespeeld worden. Deze wedstrijd werd gespeeld tegen, de uiteindelijk 9e geplaatste, Esten. Deze wedstrijd werd met 10-8 gewonnen. Joey en Anette hebben hierdoor vier van de vijf wedstrijden gewonnen. En plaatsen zich hierdoor als 2e voor de laatste 16.

Dit betekent dat na drie fantastische speeldagen Nederland zich op alle onderdelen zich heeft geplaatst voor de laatste 16! Een geweldig begin van het toernooi en dit wordt hopelijk doorgezet in de knock-outs.