Samenvattingen internationale toernooien

WK Tripletten Heren

12-16 september 2018
Desbiens City, Canada

Deelnemers Nederland: Noël Kempeneers (Les Cailloux), Kees Koogje (Amicale Boule d’Argent), Essa Agzoul (Les Cailloux) en Tom van der Voort (Petangeske)
Coach: Jack Schillemans (PV ’t Lover)
Overige begeleiding: Jan Paashuis (Bestuurslid)

Opzet toernooi:
5 voorrondes Zwitsers – Championnat du Monde (hoofdtoernooi) + Coupe des Nations (troosttoernooi) – Franse poules  – 1 en 2 naar eliminatieronde Championnat du Monde + 3 en 4 naar eliminatieronde Coupe des Nations.
Plaats behaald: 1/8finale Coupe des Nations

Bijzonderheden: De openingsceremonie begon met een parade van alle delegaties door het dorp. Alle inwoners verzamelden zich buiten voor de huizen en voor het stadhuis om alle spelers met een staande ovatie te ontvangen. Alle delegaties werden in een grote tent voorgesteld en vervolgens vond er een muzikaal concert plaats dat toegankelijk was voor iedereen.

“Ik heb mezelf niet eerder zó gerespecteerd gevoeld tijdens eerdere openingsceremonies als op dit WK! Het geeft je het gevoel dat je echt atleet bent!”

– Tom van der Voort

“Na gevraagd te zijn om coach te worden voor het heren team van Nederland (waar ik best trots op was) leek het me een mooie uitdaging om de ervaring die ik op had gedaan na 5 jaar coach te zijn van Noorwegen dit nu voor mijn eigen land te mogen gebruiken, helaas na de zwaarste loting ooit (waar helaas ook veel van afhangt), met een mega lastig terrein en een team wat niet op 100% draaide is het ons niet gelukt om ervan te maken wat we gehoopt hadden.”

– Jack Schillemans

 

EK Tripletten Vrouwen

Palavas, Frankrijk
27-30 september

Deelnemers Nederland: Ria Bronsema, Sandy Rikkers, Jenny den Baas, Katy Kamps-Bosch
Coach: Kees Kroon
Overige begeleiding: Toon van Alebeek

De eerste wedstrijd van de vijf voorrondewedstrijden werd gespeeld tegen Noorwegen en gewonnen met 12-08 (er werd op tijd gespeeld). De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Monaco en verloren met 13-9. In de derde wedstrijd stonden de Nederlandse vrouwen tegenover Tsjechië, er werd verloren met 13-7. De wedstrijden erna werden klinkend gewonnen met 13-0 (tegen Estland) en 13-1 (tegen Bulgarije).

Vervolgens werd Nederland ingedeeld in de poule bij Italië, Tsjechië en Oostenrijk. Na overwinningen op Tsjechië met 13-8 en Oostenrijk met 13-3 plaatsten de vrouwen zich voor de kwartfinales. In de kwartfinales stonden ze tegenover Frankrijk en verloren met 13-2 van de uiteindelijk kampioen.

Precisieschieten
Ria Bronsema mocht de Nederlandse eer verdedigen op het EK Precisieschieten. Bij de kwalificatie is Ria Bronsema 17e geëindigd. De eerste vier vrouwen plaatsten zich direct voor de kwartfinales. De nummers 5 tot en met 20 kregen een herkansing voor de laatste vier plekken. Bij de herkansing is Ria als 16de geëindigd.

EK Tête-á-Tête Vrouwen

4-7 oktober 2018
Savigliana, Italië

Deelnemer Nederland: Lieke van der Voort (Petangeske)

Coach: Tom van der Voort (Petangeske)

Opzet toernooi: Hetzelfde als op het WK in Canada, maar met een andere benaming voor het hoofd (Championship) en troosttoernooi (Nations Cup)

Plaats behaald: 1/4efinale Nations Cup

Bijzonderheden: De speelhal wordt normaal gebruikt voor boccé. Dit is vergelijkbaar met pétanque, maar een groot verschil is dat de ballen enkel gerold mogen worden. De oorspronkelijke speelterreinen zijn erg vlak en hard, maar om de moeilijkheidsgraad te verhogen was er een laag stenen op aangebracht. Het was een internationaal kampioenschapswaardig speelterrein.

“Ik ben blij dat mijn broer de rol als coach heeft vervuld. Hij weet wat mijn speltechnische en mentale gebreken zijn en kan mij daar mee helpen. Zo zijn deze woorden van hem mij bijgebleven: ‘’in een tête á tête op deze speelterreinen kan één enkele goede bal voldoende zijn om de mène te winnen!”

– Lieke van der Voort

Lieke speelde haar eerste wedstrijd tegen Turkije en won met 13-8. De tweede wedstrijd speelde Lieke tegen België en verloor met 13-10. De derde wedstrijd was tegen Polen en ging ook verloren met 13-7. De vierde wedstrijd was enorm spannend en werd winnend afgesloten met de minimale eindstand van 13-12 tegen Griekenland. De laatste wedstrijd bepaalde of Lieke in het hoofd- of troosttoernooi ging spelen en werd helaas verloren met 11-10 van Israël. Van de 31 landen is Lieke op de 19de plaats geëindigd. Lieke was daardoor veroordeeld tot de Nations Cup, de eerste 16 gingen verder met het Europees Kampioenschap (hoofdtoernooi).

Voor de Nations Cup was Lieke ingedeeld in een poule bij Slowakije, Griekenland en Litouwen. Lieke verloor de eerste wedstrijd van Slowakije met 13-8. Lieke speelde vervolgens tegen Griekenland en dit was wederom een enorm spannende wedstrijd. De wedstrijd tegen Griekenland is andermaal omgezet in winst, 13-11. In de kwartfinale mocht Lieke aantreden tegen Luxemburg. Helaas was Luxemburg met 13-9 te sterk en is Lieke uitgeschakeld in de kwartfinale van de Nations Cup. Lieke is uiteindelijk op een gedeelde 21-24 plek geëindigd.

“Het was een bijzondere ervaring om voor de eerste keer de rol als coach op een internationaal kampioenschap te mogen vervullen. Zeker gezien Lieke mijn zusje is. Ik moet eerlijk toegeven dat coachen op zijn minst net zo vermoeiend is als het spelen zelf. Misschien is het wel vermoeiender, omdat je echt met alle organisatorische, speltechnische en mentale aspecten bezig bent!”

– Tom van der Voort

 

EK Beloften Mannen

11-14 oktober 2018
Almeria, Spanje

Beloften heren team: Tim Gijsbertsen, Elior van Klaveren, Mauro Saunier en Milan Saunier.
Trainer/coach: Frans Velthuis

Nederland speelde de eerste wedstrijd tegen Duitsland en verloor met 13-0. De tweede wedstrijd was tegen Engeland, Nederland won met 13-12. Vervolgens heeft het team gespeeld tegen Israël en Polen, beide wedstrijden zijn met 13-2 verloren. Nederland eindigde naar vier voorronden op plek 14 van de 16 deelnemende landen.

Nederland stond tegenover Denemarken in de kwartfinale van het troosttoernooi en won met met 13-7. Vervolgens moesten de heren tegen Finland aantreden. Een overtuigende overwinning van 13-4 is behaald. In de finale van de Nations Cup stond Nederland tegenover Estland en won met 13-5! Nederland wint op deze manier het troosttoernooi en eindigt in totaal als 9de.

Precisieschieten
Tim Gijsbertsen kwam uit namens Nederland en is bij de kwalificatieronde op een 15de plek geëindigd. De eerste vier waren direct geplaatst voor de kwartfinale. Tim mocht vervolgens aantreden met 11 andere landen voor de herkansing. Plek 16, van de 16 deelnemende landen, had geen recht gegeven op de herkansing. Tim is na de herkansing op een 14deplek geëindigd.

 

EK Beloften Vrouwen

11-14 oktober 2018
Almeria, Spanje

Beloften dames team: Mascha Nuijten, Lotte van Bergenhenegouwen, Yannieke Baks en Roby van Rooijen
Trainer/coach: Kees Kroon

In totaal waren er bij de vrouwen beloften 9 deelnemende landen. De dames hebben in een poule gespeeld om te bepalen welke vier landen naar het hoofdtoernooi zouden gaan, welke vier landen naar het troosttoernooi en welk land naar de voorronden niet verder kon spelen gezien de laagste klassering op plek 9. Helaas is het Nederlandse team op plek 9 geëindigd na alle wedstrijden te hebben verloren.

Precisieschieten
Yannieke Baks nam namens Nederland deel aan het precisieschieten. Bij de eerste poging is Yannieke op plaats 8 geëindigd, hierdoor had ze recht op de herkansing, maar wist haar positie niet te verbeteren. Om deze reden speelde ze haar kwartfinale tegen Frankrijk en gingen de Franse dames belofte er met de overwinning vandoor.

 

EK Junioren

11-14 oktober 2018
Almeria, Spanje

Junioren team: Valentino Peeters, Gregory Koolwijk, Niels Saurel en Jakob Huitsing
Trainer/coach: Fred Lagerwaard

De jeugd heeft met 18 andere landen gestreden op het EK. Eerst zijn er vijf voorrondewedstrijden gespeeld. De eerste tegenstander van Nederland was Letland en werd verloren met 13-8. De tweede wedstrijd is eveneens verloren, van Polen met 13-9. De derde wedstrijd had Nederland een vrijloting wat een overwinning van 13-7 betekent. De vierde wedstrijd is verloren met 13-7 van Noorwegen en de laatste wedstrijd is overtuigend gewonnen van Hongarije met 13-4. Na de voorronden is Nederland op plek 16 geëindigd. De eerste 13 plekken gaven recht op verdere deelname. Voor Nederland was het toernooi voorbij met een 16de plaats.

Preciesieschieten
Valentino Peeters nam namens Nederland deel aan het EK precisieschieten voor de jeugd. Na de eerste ronde is Valentino op plek 8 geëindigd van de 19 deelnemende landen. De eerste vier landen waren direct geplaatst en Valentino ging op voor de herkansing met de overige 14 landen. Helaas is het Valentino niet gelukt om zich te plaatsen en is uiteindelijk bij het precisieschieten op een 16deplaats geëindigd.