Let op! Opschorting nationaliteitseis

  • 19 februari 2019

Voor het NK Tête-à-Tête is er dit jaar geen open inschrijving. Dit jaar wordt gestart met een pilot voor het NK Tête-à-Tête waarbij het mogelijk is om je via de districtskampioenschappen te plaatsen voor het NK. Voor deze pilot is een reglement vastgesteld waarin onder andere wordt aangegeven wie kunnen deelnemen aan de districtskampioenschappen tête-a-tête en hoe men zich kan plaatsen voor het Nationaal Kampioenschap tête-a-tête.

Reglementen
Volgens het Toernooireglement Petanque (TRP) mag je aan een Nationaal Kampioenschap deelnemen als je de Nederlandse nationaliteit hebt én in het bezit bent van een Wedstrijdlicentie of een andere door de FIPJP erkende licentie hebt. Een districtskampioenschap is een zelfstandig kampioenschap, maar het wordt ook gebruikt als selectietoernooi voor het Nationaal Kampioenschap tête-a-tête. Het reglement voor deze pilot volgt het TRP en daardoor dienen deelnemers de Nederlandse nationaliteit te hebben.

In artikel 2.3. van het reglement voor deze pilot staat:

  1. Aan de districtskampioenschappen kunnen alleen personen deelnemen met de Nederlandse nationaliteit die in het bezit zijn van een Nederlandse Wedstrijdlicentie of Jeugdlicentie;
  2. De club die op de licentie wordt vermeld moet gevestigd zijn in het district waar het betreffende kampioenschap wordt gespeeld.

Bezwaren in verband met nationaliteitseis
Na publicatie van dit reglement en de overige informatie over de pilot heeft het bondsbestuur bezwaren ontvangen tegen het feit dat de districtskampioenschappen enkel openstaan voor personen met de Nederlandse nationaliteit.

Het bondsbestuur wil zeker zijn over de juridische houdbaarheid van het reglement en de nationaliteitseis die hierin is opgenomen. Om deze reden heeft het bondsbestuur besloten om juridisch advies in te winnen over dit vraagstuk.

De districtskampioenschappen zullen plaatsvinden in de periode van 24 februari 2019 tot en met 7 april 2019. Het bondsbestuur verwacht niet voor 24 februari 2019 voldoende duidelijkheid te hebben over de juridische houdbaarheid van dit artikel Het is mogelijk dat het bondsbestuur juridisch advies ontvangt in de periode waarin de districtskampioenschappen plaatsvinden. Dit zou betekenen dat voor het ene districtskampioenschap andere regels gaan gelden dan voor een ander districtskampioenschap.

Opschorten nationaliteitseis
Omdat voor alle districtskampioenschappen dezelfde regels dienen te gelden, heeft het bondsbestuur besloten om voor deze pilot de nationaliteitseis op te schorten.

Dit betekent dat in afwijking van artikel 2.3 1 geldt dat aan de districtskampioenschappen alle personen kunnen deelnemen die in het bezit zijn van een Nederlandse Wedstrijdlicentie of Jeugdlicentie.

Kwalificatie voor het Nationaal Kampioenschap tête-a-tête
Voor het NK blijft gelden dat personen met de Nederlandse nationaliteit en een wedstrijdlicentie (of een andere door de FIPJP erkende licentie) kunnen deelnemen. Bij  de districtskampioenschappen wordt met een opgeschoonde ranglijst gewerkt. Dit betekent dat na afloop van een districtskampioenschap een ranglijst wordt opgemaakt met personen met de Nederlandse nationaliteit. Deze ranglijst bepaalt wie zich kwalificeert voor het NK tête-a-tête op 14 april 2019.

Meer informatie over deze pilot is te vinden op de pagina van het NK tête-a-tête >

Geen reacties mogelijk aan "Let op! Opschorting nationaliteitseis"