Petanquen in tijden van corona, zo doen ze het in Nieuwerkerk

De maatregelen rondom het coronavirus maken het voor iedere sportvereniging lastig om sport verantwoord aan te blijven bieden. Zo blijkt ook uit een interview door Boulesbaas met jeu de boulesvereniging JBC Nieuwerkerk. Maar het kan gelukkig wel! Bij de Nieuwerkerkse vereniging zijn verschillende maatregelen genomen om het boulen voor hun leden mogelijk te maken, op een veilige manier. Aan inzet ontbreekt het zeker niet en het bestuur doet er alles aan om hun leden te stimuleren om te blijven bewegen.

Boulesbaas ging in gesprek met Wilco Dekker, voorzitter van JBC Nieuwerkerk, over de corona-maatregelen binnen hun vereniging. Het blijkt nog lastig te realiseren om in de huidige tijd te blijven sporten, ondanks dat de richtlijnen netjes worden opgevolgd en alle overige creatieve maatregelen die ze nemen.

De uitdaging ligt ‘m in het trekken van leden naar de vereniging. Veel van hen geven aan dat zij graag samen, in groepen, komen boulen. Voor de gezelligheid en het sociale aspect, waarbij de leden na afloop van het petanquen samen een drankje drinken in de kantine. Het samen sporten is door de gevolgen van COVID-19 op dit moment bijna niet mogelijk volgens Dekker. Naast de standaard protocollen (die in overleg met de algemene sportcommissie, NOC*NSF en de NJBB zijn opgesteld), zoals het neerzetten van desinfectiepompjes en de extra schoonmaakrondes, heeft de vereniging nog een stap extra gedaan door de hal zo goed als mogelijk ‘corona-proof’ in te richten: zo hebben ze looproutes aangegeven door tafels te plaatsen als afscheiding en aparte in- en uitgangen gecreëerd zodat de leden elkaar niet hoeven te passeren en er altijd de anderhalve meter afstand aangehouden kan worden.

“Sporten met een mondkapje in een zaal, is ook niet ideaal.” – Wilco Dekker, voorzitter JBC Nieuwerkerk

Boulen met echte JBC Nieuwerkerk mondkapjes
De vereniging heeft zelfs mondkapjes met hun eigen logo laten drukken voor alle leden. Naar aanleiding van het dringende advies om ook een mondkapje te dragen op verenigingen, hebben ze besloten deze uit te delen. Ondanks deze creatieve ideeën, blijft het sporten onder de corona-omstandigheden lastig te realiseren. Veel leden zijn, ondanks alle maatregelen, niet bereid om naar de vereniging te komen. Zij komen normaal gesproken naar de vereniging om samen te boulen, maar het corona-virus maakt het samen sporten in groepen bijna onmogelijk. En het sociale aspect van het sporten bij verenigingen is nu niet haalbaar. Veel leden boulen graag in groepen en drinken na het sporten graag een drankje in de kantine. Door alle restricties rondom het coronavirus is dit nu niet mogelijk en zien veel leden de meerwaarde van alsnog komen boulen bij de vereniging niet in. Een deel van de leden van JBC Nieuwerkerk komt nog wel regelmatig naar de vereniging om een potje te boulen. Zij proberen, net als de vereniging zelf, er in deze tijd het beste van te maken. Zij boulen in kleine groepen, op anderhalve meter afstand van elkaar en met een mondkapje op. Zo proberen zij ook nu regelmatig te bewegen en het contact met clubgenoten te onderhouden.

Registratie met pen en papier
Om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen op de vereniging aanwezig zijn, maakt JBC Nieuwerkerk voornamelijk gebruik van een schriftelijke inschrijfmethode. Bij de ingang van de vereniging ligt een formulier waar de leden hun gegevens moeten achterlaten, zodat in het geval van een uitbraak, alle aanwezigen geïnformeerd kunnen worden. Wanneer er mensen naar de vereniging komen, en het inschrijfformulier vol is dan zullen deze mensen naar huis gestuurd moeten worden. De voorzitter van JBC Nieuwerkerk geeft aan dat dit werkt voor hun vereniging, aangezien zij niet veel moeite hebben met het voorkomen van te veel leden bij de vereniging, gezien de lagere opkomst in deze tijd.

 Leden ontvangen met een reserveringssysteem
De NJBB ondersteunt waar mogelijk in het veilig beoefenen van onze sport op een veilige manier. Zo zijn er twee reserveringssystemen beschikbaar gesteld voor petanqueverenigingen, waaronder het Boulesbaas reserveringssysteem. Elke vereniging kan gratis toegang krijgen tot hun eigen reserveringsdashboard door dit formulier in te vullen of door een mailtje te sturen naar bazen@boulesbaas.club.

Met het Boulesbaas reserveringssysteem kun je alle instellingen naar eigen wens aanpassen. Zo kun je onder andere aangeven hoeveel mensen er maximaal welkom zijn om een reservering te maken, het is mogelijk om per baan verschillende openingstijden in te stellen en je kunt aangeven hoeveel personen er per baan minimaal of maximaal zich moeten aanmelden om de reservering te kunnen plaatsen.

Aanmelden voor het Boulesbaas reserveringssysteem →