NPC Topdivisie, seizoen 2020/2021

Het bondsbestuur heeft uitgebreid vergaderd over de mogelijke hervatting in de topdivisie van de NPC. Het bondsbestuur wil het liefste deze competitie afronden met als doel een winnaar aan te wijzen, die wordt uitgezonden naar de EuroCup in 2021. Het bondsbestuur blijft in eerste instantie afhankelijk van de maatregelen die worden opgelegd door het kabinet tegen de verspreiding van COVID-19. Daarnaast wacht het bondsbestuur op de resultaten van de testen die worden uitgevoerd bij de verenigingen, bij het spelen met en zonder luchtreiniger. Eveneens wordt gewacht op de resultaten van het onderzoek naar de verspreiding van de aerosolen bij de beoefening van de sport petanque.

Het ziet er niet naar uit dat binnen afzienbare tijd de competitie kan worden hervat. Formeel moet het bondsbestuur het team dat deelneemt aan de EuroCup voor 1 september 2021 inschrijven. Dat betekent dat er nog ruimte is om iets te schuiven met speeldagen, ook al is dit niet eenvoudig omdat de toernooikalender behoorlijk vol zit (ook al blijft het afwachten wat wel/niet kan doorgaan). Vandaar dat het bondsbestuur de volgende lijn volgt de komende weken:

1. De competitie wordt hervat op 20 februari 2021 en zo spoedig mogelijk afgerond. Op het moment dat de nummer 1 in de stand niet meer achterhaald kan worden, wordt de competitie direct beëindigd. Er degraderen dit seizoen geen teams naar de tweede divisie.

Op de volgende data wordt gespeeld:

 • 20 februari              Speeldag 2
 • 6 maart                    Speeldag 3
 • 20 maart                  Speeldag 4
 • 27 maart                  Speeldag 5 (nieuwe speeldag)
 • 10 april                     Speeldag 6
 • 24 april                     Speeldag 7 (nieuwe speeldag)

 

2. Op 1 februari 2021 wordt het besluit genomen of gespeeld kan worden zoals is beschreven bij punt 1. Mocht het vooruitzicht nog steeds niet beter zijn dan wordt de NPC afgelast. Er wordt dan een apart toernooi georganiseerd om te bepalen wie wordt uitgezonden naar de EuroCup in 2021. De opzet van het KNVB beker toernooi (afval) wordt dan gevolgd:

  • Er wordt geloot welke teams in de 1e ronde (laatste 8) en 2e ronde (laatste 4) en finale tegen elkaar spelen. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met geplaatste teams. Iedereen kan tegen elkaar loten.
  • Het is een afvalsysteem waarbij de ploeg die als eerste uit de koker wordt gepakt, thuis speelt.
  • Er wordt gespeeld via de NPC opzet en puntentelling (8 partijen – doubletten / tripletten). Bij een gelijke eindstand (4-4) wordt gekeken naar het saldo. Bij een gelijk saldo volgt een extra partij of shoot-out (nog nader te bepalen).
  • De winnaars van de ontmoetingen plaatsen zich voor de volgende ronde, laatste vier / laatste twee. De verliezers vallen af en zijn direct uitgeschakeld.
  • Op de finaledag spelen de twee finalisten om een ticket voor de EuroCup. De winnaar wordt ingeschreven.
  • In deze opzet gaat het om maximaal 3 speeldagen. Om tijd te “kopen” worden hiervoor speeldag 5 (27 maart), speeldag 6 (10 april) en speeldag 7 (24 april) aangemerkt. In deze opzet kunnen we nog iets schuiven qua data tot 1 september 2021 omdat er maar maximaal 3 speeldagen gereserveerd hoeven te worden.

3. Mocht het voor 1 juli niet mogelijk blijken om scenario 2 af te ronden, heeft het bondsbestuur besloten de nummer 1 van het voortijdig beëindigde NPC seizoen 2019/2020 in te schrijven, ‘t Dupke. Als deze situatie zich zou voordoen, hetgeen betekent dat de situatie nog steeds niet onder controle is, is de kans aannemelijk dat ook de EuroCup in 2021 niet doorgaat.

Het bondsbestuur hoopt van harte dat de NPC kan worden hervat. Op uiterlijk 1 februari 2021 wordt gecommuniceerd op welke manier de NPC hopelijk wordt hervat. Mocht de situatie voor 23 januari 2021 (oorspronkelijke 9e speeldag) alsnog positief veranderen dan zal het bondsbestuur de teams hierover eerder informeren.