NK’s 2020

Reglementen en formulieren

NK’s 2020

Bewerken
Datum Naam NK Vereniging Spelvorm Wedstrijdsysteem
19 april NK Tête-à-tête De Gooiers Tête-à-tête Afvalsysteem
16 en 17 mei NK Doubletten PC Oisterwijk Doubletten Zwitsers + Afvalsysteem
13 en 14 juni NK Tripletten Maboul Tripletten Zwitsers + Afvalsysteem
11 en 12 juli NK Mix Bouledozers Doubletten Zwitsers + Afvalsysteem
22 en 23 aug NK Veteranen Ammerzoden Tripletten Zwitsers + Afvalsysteem
22 en 23 aug NK Beloften Ammerzoden Doubletten Zwitsers + Afvalsysteem
19 december NK Precisieschieten PVN   Voorronden/herkansing/afvalsysteem

Een NK bij jouw vereniging? Vraag het aan voor 1 mei via het aanvraagformulier >

 

Er wordt een wedstrijdsysteem gehanteerd gebaseerd op het Zwitsers systeem waarbij 4 of 5 ronden Zwitsers worden gespeeld op de zaterdag. De 4 of 16 hoogst geklasseerden van de zaterdag zullen op de zondag een afvalsysteem spelen.

Inschrijven

Wil je je inschrijven voor een of meerdere NK’s? Inschrijvingen verlopen via de secretaris van je vereniging.
Download het NK Inschrijffomulier >

NK Tête-à-tête

Er zijn alleen voor de jeugd open inschrijvingen voor het NK Tête-à-tête. De inschrijftermijn sluit op zondag 12 april om 23.59
Zowel de mannen als de vrouwen kwalificeren zich op basis van de eindstand van het Districtskampioenschap.
Ga naar meer informatie over de districtskampioenschappen en het NK Tête-à-tête >

NK Doubletten

De inschrijftermijn sluit op zaterdag 9 mei om 23.59

NK Tripletten

De inschrijftermijn sluit op zaterdag 6 juni om 23.59

NK Mix

De inschrijftermijn sluit op zaterdag 4 juli om 23.59

NK Veteranen & NK Beloften

De inschrijftermijn sluit op zaterdag 22 augustus om 23.59

NK Precisieschieten

De inschrijftermijn sluit op zaterdag 12 december om 23.59

Over de NK’s

Sinds 2016 worden de NK’s op een nieuwe manier georganiseerd. Zo worden de NK’s op twee dagen in een weekend gehouden. Op de zaterdag worden dan een aantal ronden Zwitsers gehouden en op de zondag spelen de besten van de zaterdag een afvalsysteem. Het aantal ronden en het aantal finalisten hangt af van het te spelen NK en het aantal deelnemers. Omdat op zaterdag op tijd gespeeld gaat worden (zodat de eindtijd voorspelbaar is) en omdat bij het Zwitsers systeem alle uitslagen bekend moeten zijn voordat een volgende ronde kan worden ingedeeld, moeten alle partijen tegelijk gespeeld worden. Het NK Tête-à-tête wordt in 2019 als een pilot georganiseerd. Voor dit NK zijn er andere regels van toepassing, zo wordt er één finaledag gespeeld op zondag met een afvalsysteem. Plaatsen voor het NK is mogelijk via het districtskampioenschap.

De verschillende NK’s en daarbij behorende regels betreffen de categorieën en – afhankelijk van het aantal deelnemers – het aantal ronden en het aantal finalisten staan in een tabel weergegeven die je hier kunt bekijken.

Vanaf 2018 is er een nieuwe regel

Wanneer er minder dan 33 deelnemers zijn in een categorie wordt er op 1 dag gespeeld met 4 ronden Zwitsers waarna halve finales en een finale. De dag duurt dan wel wat langer en de prijsuitreiking zal dan rond 20:00 uur plaatsvinden. Het programma zal in de week voorafgaand aan het NK op de website geplaatst worden. Dit gaat niet op voor het NK Tête-à-tête.

Wedstrijdsysteem 1e dag NK

Op de zaterdag van een NK wordt het Zwitsers systeem gespeeld. Over het algemeen zullen vijf ronden worden gespeeld.

Bij het Zwitsers systeem, zoals dat bij de NK’s petanque in Nederland wordt gehanteerd, wordt na de loting (lees indeling) voor de 1eronde en na elke ronde een ranglijst opgesteld op basis van:

  • het aantal gewonnen partijen;
  • de weerstandspunten (WP), dat zijn de gewonnen partijen van alle tegenstanders, deze punten worden ook wel Buchholz punten genoemd;
  • de Sonneborn-Berger punten (SB), dat zijn de gewonnen partijen van de tegenstanders die zijn verslagen, deze punten worden ook wel Schoch punten genoemd;
  • het saldo;
  • het lotnummer.

Door het lotnummer als criterium toe te voegen is er nooit een gelijke stand in de ranglijst. Immers er zijn geen twee dezelfde lotnummers.

Twee opeenvolgende equipes in de ranglijst spelen vervolgens tegen elkaar, daarbij moet er rekening gehouden worden met de regel dat slechts 1 maal tegen een equipe mag worden gespeeld. De indeling van de eerste ronde gebeurt op lotnummer. De criteria a tot en met d zoals hierboven genoemd zijn bij aanvang voor iedereen gelijk. Wanneer voor een tweede maal (bij de indeling op volgorde van de ranglijst) tegen een zelfde tegenstander zou moeten worden gespeeld, wordt een volgend equipe  op de ranglijst genomen als tegenstander. Bij de eindranglijst wordt het lotnummer niet meer meegenomen in de rangschikking. Er kan een gelijke stand ontstaan, bijvoorbeeld tussen de nummer 8 en 9, dan wordt er een barrage gespeeld van drie werpronden.

 Historie NK’s

Uitslagen voorgaande jaren >