NIEUWS DISTRICT MIDDEN

LES CAILLOUX VEROVERT DE CAPTAINS CUP

Op vrijdag 24 november 2023 vond bij De Teerling in Tiel de Captains Cup plaats. De jaarlijkse ontmoeting van clubbestuurders binnen het District Midden, waarbij in twee ronden om de grote Cup wordt gespeeld (hoewel het natuurlijk vooral ging om het treffen van elkaar!). In totaal waren er 35 deelnemers – afkomstig van elf verenigingen én van het Districtsteam, de winnaar van de ontmoeting in 2022. Ditmaal was het bestuurdersteam van Les Cailloux uit Zeist, bestaande uit Annet van den Brink, Brigitte Houg, René Melssen en Kees van Steenkiste, dat aan het langste eind trok. De wedstrijdleiding was in handen van Angelique Wilderbeek.


De eerder dit jaar geopende tweede speelhal van De Teerling tijdens de Captains Cup (Foto Jac Verheul)

 

Het winnende team van Les Cailloux:  Kees van Steenkiste, Annet van den Brink, Brigitte Houg en René Melssen
(foto Bianca Vink, De Teerling)

De volledige eindstand:
1. Les Cailloux, 92 punten
2. Les Sabots, 79
3/4. Boulamis en HKB ’84, 77
5. Randenbroek, 73
6. PVN, 66
7/8. Lelystad en Les Taxateurs, 45
9. De Teerliing, 42
10. De Nijeboulers, 39
11. District Midden, 31
12. Maboul, 17

Voor meer foto’s zie Facebook Midden.

(25 november 2023)

30 JAAR DE NIJEBOULERS

Op 3 november 2023 vierde de Nijkerkse vereniging De Nijeboulers haar dertigjarige bestaan. In 1993 waren het Jan Hilhorst en Jan van Beek die het initiatief namen om de club op te richten. Via parkeerplaatsen bij het station en de scoutingclub kwam de club uiteindelijk terecht op de huidige accommodatie aan de Watergoorweg. In 2007 werd een hal geopend die plaats bood aan twaalf banen. Buiten zijn er ook nog eens tweeëndertig speelvelden. Inmiddels telt de vereniging 160  leden.
In zijn jubileumspeechje verwees voorzitter Cor Molenaar naar het sportieve en sociale belang van de club voor de gemeente Nijkerk (Nijkerk ‘staat voor ‘nye of nieuwe kerk en Nijeboulers dus voor ‘nieuwe boulers’). Het petanque is ook een ideale sport in de strijd tegen vereenzaming, ook daarin speelt de club een belangrijke rol. Onder verwijzing naar de gemiddelde leeftijd van de leden van meer dan zeventig jaar, zowel binnen de club als de NJBB in zijn geheel, hoopte hij dat die over dertig jaar aanzienlijke lager zou zijn. De vereniging wil er alles aan doen.
Ook districtscoördinator Guillaume Spiering wees op de hoge gemiddelde leeftijd en wenste de vereniging succes in haar pogingen om die omlaag te krijgen.
De hoofdmoot van het programma bestond uit een zoektocht naar de ultieme petanquespeler en -speelster aan de hand van twaalf proeven van bekwaamheid. Dit tot groot vermaak van de ongeveer tachtig clubleden.
In de pauze van de behendigdsheidswedstrijden kon iedereen genieten van een royaal voorziene stamppotmaaltijd.
Voor een uitgebreide fotoreportage zie Facebook-Midden.

(4 november 2023)

NAJAARSDISTRICTSOVERLEG 2023

Op1 november jl. vond bij Amicale de Pétanque in Leusden het halfjaarlijkse districtsoverleg plaats. Dertien van de vijfentwintig verenigingen waren daarbij aanwezig. Behalve een terugblik op het afgelopen seizoen stond ook de vaststelling van de zomerkalender 2024 en de aanwijzing van de speellocaties voor de verschillende districtsevenementen op de agenda. Voor het verslag zie de pagina Overige documenten.

Het overleg in Leusden (foto’s Jac Verheul)

(3 november 2023)

RUBEN VAN STOCKUM EUROPEES SCHEIDSRECHTER

Afgelopend maandag, 23 oktober 2023, vond bij de vereniging Wij Liggen in Schijndel de evaluatie plaats van het EK triplettes voor senioren en veteranen dat van 17 tot 24 september jl. plaatsvond in Albertville, Frankrijk. Aansluitend werd Ruben van Stockum, sinds 2001 lid van Les Cailloux in Zeist, door Jan Paashuis (bestuurslid NJBB) en Olaf Melsen (algemeen directeur) in het zonnetje gezet voor het behalen van zijn diploma van Europees scheidsrechter. Tijdens dat EK was hij geslaagd voor het examen van de CEP (Confédération Européenne de Pétanque).
Zie ook scheidsrechter-ruben-van-stockum-geslaagd.


V.l.n.r: Jan Paashuis, Ruben van Stockum en Olaf Melsen. (foto NJBB)

(26 oktober 2023)

NEDERLAND WINT COUPE DES NATIONS OP EK TRIPLETTES 2023 MET LEDEN VAN LES CAILLOUX!

Felicitaties voor Essa Agzoul en chef de mission Khalid Elyazidi, beiden lid van Les Cailloux, en hun teamgenoten voor het veroveren van de Coupe des Nations op het Europees Kampioenschap voor triplettes dat van 21 tot en met 24 september 2023 plaatsvond in Albertville in de Franse Alpen. In de finale versloegen onze landgenoten Letland met 13-9. Door in de voorronden slechts twee van de vijf partijen te winnen, eindigde Nederland daar op de 23e plaats. Niet voldoende voor kwalificatie in het hoofdtoernooi, de Coupe d’Europe. Vanaf dat moment kweten de oranjemannen zich van hun taak en maakten geen enkele fout meer: het troostgoud was voor hen!
Naast de twee leden van Les Cailloux maakten Joey van Doorn, coach Marc Helffer, Ali Doualeh, en Edward Vinke deel uit van het succesvolle team.

Nederland met Khalid Elyazidi, Joey van Doorn, Marc Helffer, Essa Agzoul, Ali Doualeh en Edward Vinke op de hoogste trede van
het podium van de Coupe des Nations van het EK voor triplettes in Albertville in Frankrijk. (foto Jean-Paul Brands)

(24 september 2023)

LES CAILLOUX ‘EEUWIGE’ ZCC-KAMPIOEN…

Het eerste team van Les Cailloux is op 21 september 2023 in Nieuw-Loosdrecht opnieuw winnaar geworden van de Zomer Clubteam Competitie (ZCC). In de beslissende ontmoeting tegen De Gooiers 1, versterkt met Kees Koogje en Anette Boluijt, bleek de gastheer geen schijn van kans te hebben. Slechts één keer in het verleden werd De Gooiers ZCC-kampioen, alle andere keren ging Les Cailloux met de eer strijken. Les Cailloux moest het stellen zonder twee van zijn beste spelers, Essa Agzoul en Khalid Elyazidi, die op dit moment ons land vertegnwoordigen op het EK voor senioren in Albertville in Frankrijk.
De complete uitslagen zijn te vinden op de pagina ZCC.

Het winnende team van Les Cailloux: Ferry Kamps, Dennis Peterse, Mohammadi Jadoun, Sebastiaan Diemel, Bas Velthuijsen,
Erik Telkamp en Guido Starrenburg. (foto Jac Verheul)

(22 september 2023)

BRONS VOOR NEDERLANDSE VETERANEN OP EK!

Onze felicitaties gaan uit naar het Nederlande team, en in het bijzonder naar Guus Vonck van De Gooiers, dat op het Europees kampioenschap voor veteranen op 19 september 2023 in Albertville (Frankrijk) een bronzen medaille heeft veroverd. In de halve finale legden de Nederlandse mannen met 4-13 het loodje tegen de titelverdediger en latere kampioen Frankrijk. Geen schande met tegenstanders als de corifeeën Marco Foyot, Christian Fazzino, Christian Lagarde en Michel Loy. Een feit is wel dat ons land zo langzamerhand een vast abonnement heeft genomen op EK-ereplaatsen!

In oranje het Nederlandse team tegen de titelverdediger Frankrijk. V.l.n.r. Stan Visser, Ali Aden Doualeh, Ad Wagenaars, coach
Jan van Keulen en geheel rechts Guus Vonck. Frankrijk: Christian Lagarde, Christian Fazzino (gehurkt), coach Philppe Quintais,
Michel Loy en Marco Foyot.

(20 september 2023)

ZACOWINST VOOR DE NIJEBOULERS!

De Nijeboulers is de afgetekende winnaar geworden van het verenigingsklassement van de afgelopen maanden gehouden Zomeravond Clubontmoetingen (ZACO). De club uit Nijkerk was al eerder winnaar geworden – toen nog in de oude afdeling Zes – in 2003, 2005 en 2012.
In het individuele klassement eindigde Erik van den Broek van Les Taxateurs uit Culemborg op de eerste plaats. Zij het heel nipt met één puntje voorsprong op Gerals Ruesink van JBV Lelystad en twee punten op Michael Kooistra van De Nijeboulers. Het was de eerste keer dat een lid van Les Taxateurs de individuele beker won.
Aan de slotdag op 20 juli bij De Gooiers in Nieuw-Loosdrecht namen 62 spelers deel. In totaal waren er 121 deelnemers, 27 meer dan in 2022. Het aantal deelnemende verenigingen bedroeg 11, één minder dan het vorige jaar.

Voor de complete eindstanden zie ZACO. Voor een fotoreportage van de slotavond zie Facebook Midden.

De winnende vereniging met een grote opkomst: De Nijeboulers.

 

De individuele winnaar: Erik van den Broek. (foto’s Jac Verheul)

(21 juli 2023)

VADER EN ZOONS LOS PROLONGEREN ZTC-KAMPIOENSCHAP!

De equipe van de vereniging Petanque Barneveld, bestaande uit vader Jan Los en zijn zoons Django en Kylian, is winnaar geworden van de Zomer Triplette Competitie (ZTC) 2023 en heeft daarmee de titel ՚districtskampioen 2023՚ verdiend. De drie prolongeerden daarmee hun vorig jaar behaalde kampioenschap. Vijf jaar geleden (in 2018) waren zij ook al winnaar van de ZTC.
Er namen dit jaar zeven equipes minder deel aan de competitie ten opzichte van vorig jaar. De vier speeldagen van de competitie vonden dit jaar achtereenvolgens plaats bij de verenigingen Cercle de Pétanque (IJsselstein), Petanque Barneveld, HKB ՚84 (Harderwijk) en Lelystad.

De winnaars van de Zomer Triplette Competitie 2023: vader Jan Los met zijn zoons Django (links) en Kylian
met de medailles en de wisselbeker. (foto Guillaume Spiering)

Voor de complete eiindstanden zie ZTC 2023.

(2 juli 2023)

BRONS EN ZILVER VOOR SPELERS UIT MIDDEN OP NK DOUBLETTES MIX

Spelers uit District Midden hebben goed gepresteerd op het NK voor gemengde doublettes dat op 24 en 25 juni plaatsvond bij Les Cailloux in Zeist. Het zilver was er voor Sandy Rikkers van Les Cailloux, die een koppel had gevormd met Mark Wildeboer. Mark is voormalig lid van Les Cailloux en al meerdere jaren woonachtig in Duitsland waar hij een Duitse licentie heeft. Voor de gelegenheid was Mark in Cailloux-kleuren gestoken. Zowel Mark als Sandy waren eerder al Nederlands kampioen in deze discipline en in 2017 zelfs tezamen!
Tweevoudig titelverdedigers Anette Boluijt en Kees Koogje, beiden lid van De Gooiers, moesten in de halve finale hun meerderen erkennen in het bovengenoemde tweetal en derhalve genoegen nemen met het brons. Brons was er ook voor Jenny den Baas (’t Dupke) en Henry Calvetti (PUK). In de halve  finale verloren zij met 4-13 tegen de latere kampioenen Josefien Koogje (ABA) en Joey van Doorn (’t Dupke). Josefien was al eerder Nederlands kampioen doublettes mix geweest, in 2016 samen met haar broer Kees, en voor Joey was het zijn eerste titel in deze discipline. In de finale bleven zij met 13-10 het koppel van Les Cailloux de baas.

V.l.n.r.: Mark Wildeboer, Sandy Rikkers, de kampioenen Josefien Koogje en Joey van Doorn, Henry Calvetti, Jenny den Baas,
Anette Boluijt en Kees Koogje.
(foto Jean-Paul Brands)

(26 juni 2023)

Goud en zilver voor leden Les Cailloux op NK triplettes!

Tijdens het NK voor triplettes, dat plaatsvond op 10 en 11 juni 2023 bij de vereniging Jeu de Bommel in Zaltbommel, heeft Khalid Elyazidi zijn eerste nationale titel weten te behalen. Zijn team, dat verder bestond uit Mourad El Ansari van Boul’Animo uit Dieren en Jeroen Bleyen van ’t Dupke uit St-Michielsgesel,  bleek in de finale het zeer sterke combiteam (PUK en ’t Dupke), bestaande uit Edward Vinke, Ali Doualeh en Joey van Doorn, met 13-6 de baas.
Bij de vrouwen eindigden zesvoudig Nederlands kampioene en titelverdedigster Katy Kamps-Bosch en Sandy Rikkers – net als Katy titelverdedigster en meervoudig Nederlands kampioene – op de tweede plaats. In de finale moesten zij, tezamen met Kim van Gellekom van PUK uit Haarlem en tweevoudig Nederlands aspirantenkampioene, met 7-13 het onderspit delven tegen Linsey de Bruijn, Matilda Boström en Jenny den Baas, alledrie van ’t Dupke. Saillant detail, het vorige jaar was Jenny den Baas nog de teamgenote van Katy en Sandy!

Khalid, Mourad en Jeroen (foto Daniël van Mourik, Jeu de Bommel)

Katy, Kim en Sandy (foto Daniël van Mourik, Jeu de Bommel)

(12 juni 2023)

Districtsoverleg op 24 mei in Bunschoten

Op 24 mei jl. vond in de kantine van Boulamis in Bunschoten het voorjaarsdistrictsoverleg plaats. Voor het verslag zie de pagina Overige documenten.

(Foto Jac Verheul)

(26 mei 2023)

Geen goud, wél eremetaal voor Les Cailloux op NK TAT in Harderwijk

Onder een stralende zon vond op zondag 21 mei 2023 bij HKB ’84 in Harderwijk het NK tête-à-tête plaats. Drie spelers van Les Cailloux behaalden eervolle podiumplaatsen, dit hoewel drievoudig Nederlandse kampioene Sandy Rikkers haar titel van het vorige jaar moest afstaan aan Roby van Rooijen van ABA uit Rijswijk: 8-13. Elke van der Linden behaalde ook het podium door een gedeelde derde plaats met Els Hummel van PUK.
Bij de mannen deed Romulo van Stockum (kampioen in 2013) het uitstekend door eveneens gedeeld derde te worden, tezamen met Tim van Drunen van PUK uit Haarlem. Kampioen hier werd Edward Vinke (PUK) die zijn clubgenoot Remko de Jong met 13-6 de baas bleef.

 Het podium bij de vrouwen: 2e plaats Sandy Rikkers (Les Cailloux), Roby van Rooyen (ABA), gedeelde 3e plaats Els Hummel
(PUK) en Elke van der Linden Les Cailloux).

 Het podium bij de mannen: 2e plaats Remko de Jong (PUK), 1e plaats Edward Vinke (PUK), gedeelde 3e plaats
Tim van Drunen-Littel (PUK) en Romulo van Stockum (Les Cailloux).
 

Tekst en foto’s: Jac Verheul

(22 mei 2023)

 

DK Tête-à-Tête vooral een strijd tussen Les Cailloux en De Gooiers

Aan het districtskampioenschap tête-à-tête op 7 mei 2023 bij JdB Almere namen in totaal 21 mannen en 8 vrouwen deel. Mannen en vrouwen bij elkaar opgeteld leverde Les Cailloux twaalf deelnemers en De Gooiers elf. Slechts zes van de in totaal 29 deelnemers waren afkomstig van een andere club.

De mannen speelden allereerst vijf ronden volgens het Zwitserse systeem. De beste vier na vijf ronden kwalificeerden zich voor de halve finales. De vrouwen werden ingedeeld in twee poules van elk vier speelsters en speelden een halve competitie. De nummers één en twee speelden kruisfinales en vervolgens een finale.
De vrouwen gingen het snelst. Logisch, zij hadden slechts drie voorronden te spelen tegen de mannen vijf. Even na drie uur in de middag ging de finale van start. De tweevoudige kampioene Sandy Rikkers tegen Patricia Ris. De torenhoge favoriet tegen de underdog van de plaatselijke vereniging. Voor aanvang van de halve finales had Patricia zich beklaagd dat zij tegen de sterkste meiden moest spelen. Het antwoord van de wedstrijdleiding was duidelijk: je behoort nu zelf tot de sterksten! Desondanks had de ietwat nerveuze Almeerse, vanaf de kant aangemoedigd door haar clubgenoten, geen schijn van kans tegen de Haagse van Les Cailloux. Superieur spelend legde Sandy Rikkers haar wil op aan tegenstander: 13-3.

Kort voor half zes ging de finale bij de mannen van start. Binnen, in de fraai overdekte hal van de club, en niet buiten zoals alle andere partijen van het kampioenschappen. Buienradar had immers gemeld dat er tegen zessen een noodweer boven Almere zou uitbreken. En liever dan om halverwege de finale te moeten verkassen, had de wedstrijdleiding terecht besloten dat risico niet te lopen en meteen binnen van start te gaan. Die beslissing bleek van grote invloed te zijn op de uitslag van de finale. Waar Guus Vonck van De Gooiers zich snel kon aanpassen aan het totaal andere terrein – buiten tamelijk zacht en rul (een teveel aan grind) en binnen knetterhard met een uiterst dunne toplaag – bleef Sebastiaan Diemel van Les Cailloux voortdurend worstelen met de ondergrond. Pas halverwege de finale kon hij zich enigszins hernemen maar dat bleek te laat: 13-5 voor zijn tegenstander. Na afloop was Guus Vonck zo ruiterlijk om te bekennen dat hij buiten geen schijn van kans zou hebben gehad tegen Sebastiaan, zo sterk had deze tot aan de finale gespeeld. Binnen werd iedere kleine fout bij het loslaten van de boule, of iedere kleine oneffenheid op het terrein, afgestraft. Guus bleek daar het beste mee om te kunnen gaan.

Voor een compleet overzicht van alle uitslagen en ranglijsten in PDF-formaat zie Alle uitslagen en standen.

Het podium bij de vrouwen. V.l.n.r.: Patricia Ris (2e plaats, JdB Almere), Sandy Rikkers (1e plaats, Les Cailloux), Elke van der
Linden (3e plaats, Les Cailloux), Carina van der Lee (4e plaats, Les Cailloux) en Katy Kamps-Bosch (5e plaats, Les Cailloux).
Alle vijf de vrouwen hebben zich gekwalificeerd voor het NK op 21 mei te Harderwijk. Corry Oosterloo van JBV Lelystad heeft
zich alsnog bij deze vijf gevoegd doordat alle gekwalificeerde deelneemsters van district Zuid zich hebben teruggetrokken.

 


Het podium bij de mannen. V.l.n.r.: Sebastiaan Diemel (2e plaats, Les Cailloux), Guus Vonck (1e plaats, De Gooiers), Richard Nijs

(3e plaats, De Gooiers). Naast bovengenoemde drie plaatsten ook Romulo van Stockum (4e plaats, Les Cailloux) en Jack
Schillemans (5e plaats, Les Cailloux) zich voor het NK tête-à-tête.

 
Tekst en foto’s: Jac Verheul
 
(8 mei 2023)
 

Succes voor Les Cailloux op NK doublettes

Essa Agzoul en Jack Schillemans van Les Cailloux in Zeist zijn op 22 en 23 april 2023 in Nieuwerkerk aan den IJssel zeer succesvol geweest tijdens het NK voor doublettes. Essa Agzoul werd Nederlands kampioen, tezamen met Edward Vinke van PUK uit Haarlem. Jack Schillemans behaalde een gedeelde derde plaats, tezamen met Jente Melis van ’t Dupke uit Sint Michielsgestel.

Essa Agzoul en Edward Vinke op de hoogste trede van het erepodium.

Het complete podium bij de mannen: de tweede plaats voor Ali Doualeh en Joey van Doorn, de eerste plaats voor Essa Agzoul
en Edward Vinke en een gedeelde derde plaats voor Ferdinand Wiese, Jan van den Bos, Jack Schillemans en Jente Melis.
(Foto’s Jac Verheul)

(26 april 2023)

Ledenbijeenkomst district Midden in Leusden

Een verslag van de ledenbijeenkomst van de verenigingen van district Midden met het bondsbestuur/bureau van de NJBB is te downloaden op de pagina Overige documenten.

De ledenbijeenkomst bij De Hakhorst in Leusden, geleid door de bondsbureaumedewerkers Bart Achterhof, Jobbi Schefferlie
en Jac van Beek (foto Jac Verheul)

(23 maart 2023)

Telkamp en Agzoul stellen orde op zaken

Erik Telkamp en Essa Agzoul van Les Cailloux hebben na twee jaar de macht in de Winter Doublette Competitie weer overgenomen. Het vorige jaar waren hun clubgenoten Mohammadi Jadoun en Khalid Elyazidi de sterksten, terwijl het jaar dáárvoor de coronacrisis roet in het eten had gegooid. Al na negen speelavonden waren Telkamp en Agzoul verzekerd van de eerste plaats en ook op de tiende en laatste avond deelde het team uit Zeist geen cadeaus uit door al hun wedstrijden te winnen. Guido Starrenburg was op de slotavond de vervanger van Essa Agzoul, die door de NJBB was uitgezonden naar een sterk bezet internationaal in Sète, in het zuiden van Frankrijk.
Alle eindstanden volgen later op de pagina WDC.

Invaller Guido  Starrenburg (vervanger voor Essa Agzoul) en Erik Telkamp van Les Cailloux 2, na een onderbreking van twee jaar
weer winterkampioenen van District Midden. (Foto Jac Verheul)

Voor meer foto’s zie onze Facebookpagina.

(3 maart 2023)

Nieuwbouw De Teerling eindelijk volbracht

Na ruim vijf jaar hard werken en geld inzamelen is de nieuwbouw van De Teerling tot een goed einde gebracht. Jarenlang moest de club uit Tiel het doen met een krappe kantine en een nog krappere hal die niet voldeed aan de eisen die de NJBB heeft gesteld voor deelname aan de NPC. De bouw bestond uit drie fasen. In 2018 kon de eerste hal in gebruik worden genomen, gevolgd door een nieuwe kantine in 2020, terwijl het afgelopen najaar de start van een tweede hal van start ging. Op vrijdag 10 februari van dit jaar vond de officiële opening plaats in het bijzijn van een flink aantal NJBB-ers. De club beschikt vanaf nu over 21 buitenbanen en 12 binnenbanen.
Namens District Midden was coördinator Guillaume Spiering aanwezig die van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om enkele foto’s te schieten.
Voor een uitgebreider verslag zie Een droom die uitkwam, een Boulodrome.

Een stralende voorzitter Ed Roelofs met het gemeenteraadslid Yvonne Son-Stolk die
zich sterk heeft gemaakt voor subsidie voor De Teerling.

Ed Roelofs tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de voltooiing van de nieuwbouw die vijf jaar geduurd heeft.

(14 februari 2023)

 

 

 

 

NIEUWS HISTORIE

Nieuws 2022 >   Nieuws 2021 >