Persbericht
Afgelopen weekend vond het Europees Kampioenschap Petanque voor beloften plaats. Ruim zestig Europese topspelers in de leeftijd van 19 tot 23 jaar streden in Nieuwegein om de titel “Champion d’Europe Petanque d’Espoirs 2015”. Tijdens het weekend vonden de kampioenschappen, voor dames en heren, gelijktijdig plaats.
Het was een sterk deelnemersveld met deelnemers uit Frankrijk, Italië, België, Spanje, Zweden, Duitsland, Luxemburg, Denemarken, Turkije en Nederland.

Verslag
Na een spannende eerste speeldag op zaterdag, kwalificeerde het Nederlandse mannenteam bestaande uit Tom van der Voort, Joey van Doorn, Rik van Lier en Charles Gelijn, na winst op Zweden, Luxemburg en Duitsland zich voor de halve finales op zondag. In de halve finales werd Nederland uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar Italië.

Het Nederlandse vrouwenteam bestaande uit: Lieke van der Voort, Elke van der Linden, Noëlle Viguurs en Ellen Walrave, werd uitgeschakeld in de poulefase.

Europees kampioen
Italië en Spanje streden bij de mannen om de Europese titel. In een spannende finale wist Italië de titel op zijn naam te schrijven. Nederland en Duitsland eindigden als gedeeld derde.

Bij de vrouwen verdedigde Frankrijk met succes de Europese titel. In de finale werd Italië verslagen. België en Zweden eindigden op een gedeelde derde plaats.

Nieuw EK vanaf volgend jaar
Vanaf volgend jaar (2016) is er elk jaar een Europees Kampioenschap Petanque voor beloften. Het zal op een iets andere manier georganiseerd worden. Net als bij andere grote kampioenschappen mogen er veel meer landen meedoen en er wordt gebruik gemaakt van het Zwitsers systeem. Ook zal precisieschieten onderdeel uitmaken van het kampioenschap.