Van 30 september tot en met 2 oktober vond het EK Beloften (17-23 jaar) plaats in Torrelavega (Spanje). Vanaf dit jaar is het EK Beloften een op zichzelf staand evenement, zonder voorrondes door heel Europa. De organisatie staat onder de regie van de CEP (Europese confederatie), in samenwerking met de Spaanse bond en de lokale overheid van Torrelavega / Santander. Nederland werd vertegenwoordigd in het tripletten toernooi met een herenteam bestaande uit Milan Saunier, Eli­or van Klaveren, Charles Gelijn en Mario Blom en een damesteam bestaande uit Chantal Moors, Ellen Walrave, Yannieke Baks en Elke van der Linden. Mario Blom en Ellen Walrave vertegenwoordigden Nederland bij het individueel kampioenschap tireren.

EK Beloften petanque Nederlandse selectie

EK Beloften petanque Nederlandse selectie

Herenteam

In de voorronden werd verdienstelijk gewonnen van Zweden. Daarop volgende partijen tegen Zwitserland, Luxemburg en Engeland. Een verdienstelijke partij tegen Zwitserland (uiteindelijk derde op het EK) kon niet winnend worden afgesloten. Qua spel speelden de heren prima, helaas bleef goed resultaat uit en verloren ze ook van Luxemburg en Engeland. In de poulefase werd Nederland ingedeeld met Monaco, België en Duitsland. De herkansing tegen België werd verloren zodat het toernooi teleurstellend verlaten moest worden. Het Nederlandse herenteam is uiteindelijk geëindigd op een gedeelde 12e plaats. Het podium werd gevuld door Frankrijk (1), Italië (2), Duitsland en Zwitserland (3).

Damesteam

In de opening van het toernooi ging Nederland onnodig onderuit tegen Italië. De dames herpakten zich in wedstrijd twee en drie door van Zweden en België te winnen. In de laatste voorronde was Engeland de tegenstander. Een ervaren ploeg die uiteindelijk met een duidelijke uitslag Nederland versloeg. Aan de hand van de resultaten werd Nederland ingedeeld met opnieuw Zweden en Engeland. Uiteindelijk werd de kwartfinale gemist door een verlies van 12-13 tegen Zweden. Het Nederlandse damesteam heeft naar vermogen gepresteerd en eindigde op een 9e plaats.

Precisieschieten

In een spannende kwartfinale werd Mario Blom uitgeschakeld door België met een verschil van één punt. Mario eindigde bij de laatste acht.  Ellen Walrave scoorde in de herkansing maar liefst 38 punten en versloeg daarna België en Spanje in de kwart- en halve finale. Dat Ellen uiteindelijk in de finale werd verslagen door Frankrijk (Cindy Peyrot) haalt niets van de glans van deze prachtige prestatie.

Door: Toon van Alebeek