Masters 2021 geannuleerd

NJBB Masters

Het Coronavirus heeft de afgelopen tijd ervoor gezorgd dat veel zaken anders gaan dan gewend. En de invloed is er nog steeds. Ook de petanquesport is geraakt door de pandemie, bijvoorbeeld op het vlak van de internationale wedstrijdsport. Zo zijn er meerdere internationale kampioenschappen uitgesteld en/of afgelast. Enkele van deze kampioenschappen worden alsnog georganiseerd in 2021 (WK Jeugd, Vrouwen en Mannen. Onlangs is besloten dat Nederland aan deze WK’s alsnog zal deelnemen.

De verwachting is dat het Coronavirus geen tot weinig invloed gaat heeft op de petanquesport in 2022. Dit zorgt ervoor dat de volle aandacht van de landelijke organisatie en verenigingen kan worden gericht op het EK TaT/Doubletten/Mix in ‘s-Hertogenbosch. Van woensdag 13 tot en met zondag 17 juli 2022 strijden topspelers met elkaar om enkele Europese titels.

Keuzes deelname EK’s/WK’s in 2022
Momenteel wordt binnen de NJBB gewerkt aan de invulling van de ambities op het vlak van internationale wedstrijdsport. Vanaf 2023 wordt  zowel bij de mannen als de vrouwen gewerkt met een nieuwe kwalificatiesystematiek om te bepalen welke spelers worden uitgezonden naar toekomstige EK’s. In 2024 wordt voor het eerst op deze manier bepaald wie namens Nederland gaan deelnemen op het Europese niveau.

Voor het WK Mannen in Benin zijn in 2021 als gevolg van COVID-19 geen Masters toernooien georganiseerd. Voor de vrouwen is 2021 het laatste jaar dat uitzending plaats vindt op basis van het huidige selectiemodel.

Het jaar 2022 staat volledig in het teken van de organisatie van het EK 2022 en de voorbereiding daarop. Dat betekent dat de beschikbare financiele middelen hoofdzakelijk worden ingezet op de voorbereiding op en deelname aan het EK in Nederland.

Het besluit om dit jaar alsnog mee te gaan doen aan WK’s die eigenlijk waren afgelast danwel uitgesteld, de volle aandacht die wordt gericht op het EK in Den Bosch én het feit dat vanaf 2023 wordt gewerkt volgens een nieuwe werkwijze, heeft het bondsbestuur er toe doen besluiten om  in 2022 een pas op te plaats te maken met betrekking tot het WK Mannen (Benin) en EK Vrouwen in Spanje. Eerder was al besloten in het licht van de ambities op het gebied van internationale wedstrijdsport dat Nederland vanaf 2022 niet meer zal deelnemen aan het EK Jeugd. Omdat het EK Beloften in 2021 is afgelast en deze groep twee jaar op rij niet aan een EK heeft kunnen deelnemen, worden de Beloften Mannen in 2022 (voorlopig voor het laatst) uitgezonden. Dit betekent dat in 2022 alles wordt gezet op deelname aan het EK in Nederland en de voorbereiding daarop. Aan het WK tête-à-tête | doubletten | mix in Karlslunde zal in de aanloop naar het EK in ’s-Hertogenbosch wel deelgenomen worden.

Dit betekent ook dat het finaleweekend van de Masters dat in het weekend van 13 en 14 november gepland stond in Ede, niet doorgaat.