Loting en regels kwalificatieweekend EuroCup

Het kwalificatieweekend voor de EuroCup zal plaatsvinden op 3 en 4 juli 2021 en wordt gespeeld bij PVN in Nieuwegein. De acht teams uit de topdivisie van de NPC gaan spelen om te bepalen welk team gaat deelnemen aan de EuroCup van 2 tot en met 5 december in Saint Yrieix, Frankrijk.

Hierna volgt verdere informatie over zaken die van belang zijn in voorbereiding en tijdens het kwalificatieweekend. Denk hierbij aan de loting, de geldende regels en de mogelijkheid om publiek toe te laten.

De loting

Een loting bepaalt welke teams elkaar treffen in de verschillende speelronden van het kwalificatieweekend. Aan dit kwalificatieweekend zullen een van ieder van de volgende verenigingen deelnemen:

 • Amicale Boule d’Argent (ABA)
 • Amicale Cuyk
 • Les Cailloux
 • Petangeske
 • Petanque Union Kennemerland (PUK)
 • ‘t Dupke
 • ’t Lover
 • ’t Zwijntje

Deze loting zal plaatsvinden op donderdag 24 juni 2021 om 15:00 uur en is live te volgen via de Facebookpagina van NLPetanque. Klik hier om naar de Facebookpagina van NLPetanque te gaan.

Geldende regels tijdens het kwalificatieweekend

Tijdens het kwalificatieweekend wordt zoveel mogelijk gespeeld volgens het NPC reglement. Hierna volgt een overzicht van de regels die gelden tijdens het kwalificatieweekend. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • Een opsomming van regels uit het NPC reglement die van toepassing zijn tijdens het kwalificatieweekend;
 • Een beschrijving van de regels over de teamsamenstellingen tijdens het kwalificatieweekend;
 • Enkele duidelijke afwijkingen van het NPC reglement.
 1. Regels uit het NPC reglement die van toepassing zijn

Zoals gezegd wordt zoveel mogelijk het NPC reglement gevolgd tijdens het kwalificatieweekend.

Dit betekent het volgende:

– Per wedstrijd worden drie speelronden gespeeld. Speelronde één betreft 3 doublettenpartijen, speelronde twee betreft 2 triplettenpartijen en speelronde drie betreft 3 doublettenpartijen;

– Spelers mogen worden gewisseld. Hierbij is artikel 8.2 van het NPC reglement van toepassing;

– Bij een gelijk aantal gewonnen partijen (4-4), word gekeken naar het saldo van partijpunten. Als dit ook gelijk is (bijvoorbeeld 80-80), wordt een shoot-out gespeeld;

Kijk hier voor een uitgebreider bericht over onder andere de shoot-out en de tijden.

 1. Teamsamenstelling per wedstrijd

In het NPC reglement gaat het op meerdere plekken over ‘speeldag’ (bijvoorbeeld artikel 3.1.) of ‘wedstrijden’ (bijvoorbeeld artikel 3.2.). Tijdens het kwalificatieweekend spelen teams mogelijk meerdere wedstrijden op één dag Hierbij wordt elke losse wedstrijd tijdens het kwalificatieweekend gelijkgesteld aan zowel ‘speeldag’ als ‘wedstrijd’ in de zin van het NPC reglement.

Dit betekent het volgende:

A. Aantal spelers in een team

In artikel 3.1. van het NPC reglement staat:

“Een team bestaat per speeldag uit ten minste zes en ten hoogste negen deelnemers.”

Tijdens elke wedstrijd gedurende het kwalificatieweekend bestaat een team bestaat uit ten minste zes en ten hoogste negen deelnemers.

B. Teamsamenstelling

In artikel 3.2. van het NPC reglement staat:

“De teamsamenstelling kan per wedstrijd gewijzigd worden.”

De teamsamenstelling kan per wedstrijd worden gewijzigd. Wanneer een team op de zaterdag twee wedstrijden speelt, is het mogelijk om per wedstrijd negen andere spelers te gebruiken. Bij de finale, op de zondag, is het eventueel mogelijk om weer negen andere spelers te gebruiken. Alle spelers dienen over een primair lidmaatschap bij de vereniging te beschikken.

 1. Afwijkingen van het NPC reglement

In verband met het bijzonder karakter van dit kwalificatieweekend, kan het niet anders dan dat er op een aantal punten wordt afgeweken van het NPC reglement. Dit betreft het volgende:

 • De eerste speelronde van het seizoen 2020/2021 is gespeeld maar heeft geen enkele invloed op het kwalificatieweekend. Spelers die tussen de eerste speelronde van het seizoen 2020/2021 en het kwalificatieweekend worden overgeschreven, blijven speelgerechtigd. Dit geldt ook voor spelers die hebben gespeeld tijdens de eerste speelronde van het seizoen 2020/2021. Dit in afwijking van wat is geregeld in artikel 3.3. van het NPC reglement.
 • Tijdens het kwalificatieweekend wordt buiten gespeeld. Alleen bij langdurige regen kan eventueel, als de situatie rondom COVID-19 dit toelaat, worden besloten om (een gedeelte) binnen te spelen. Dit wijkt af van artikel 6.6. van het NPC reglement.
 • Als een team 5 partijen heeft gewonnen, is de wedstrijd afgelopen. Op dat moment is immers duidelijk wie naar de volgende ronde gaat (of het kwalificatieweekend heeft gewonnen). Dit wijkt af van artikel 8.3. van het NPC reglement.

Publiek tijdens het kwalificatieweekend

Het feit dat het kwalificatieweekend kan worden gespeeld, is een heel goed teken. Er kan steeds meer worden gesport op een veilige manier. Het is vooralsnog echter niet mogelijk om publiek toe te laten bij de wedstrijden. Onder publiek vallen bijvoorbeeld ook mensen die spelers naar de speellocatie brengen en geblesseerde club- of teamgenoten.

Mochten de versoepelingen het alsnog mogelijk maken om publiek toe te laten, dan wordt hierover gecommuniceerd. Hierbij zal ook worden aangegeven onder welke voorwaarden dit mogelijk is.