Alles over het coronatoegangsbewijs. Van je eigen code, tot scannen

De versoepelingen van 25 september zijn inmiddels een paar dagen van kracht, maar nog niet alles is helemaal duidelijk. Wanneer moet je nu wel een QR-code laten zien en wanneer niet? Waar download jij je eigen QR-code en hoe scan je die van anderen? Je leest het hier.

De anderhalvemeter als verplichting is per 25 september losgelaten. Wel is aangegeven dat publiek bij professionele wedstrijden een coronatoegangsbewijs moet kunnen tonen en kunnen mensen van horecalocaties gebruik maken indien ze hun coronatoegangsbewijs laten zien.

Horeca en sport
Voor de sport geldt een aantal uitzonderingen op de regels voor de horeca die gelden vanaf 25 september. NOC*NSF heeft deze opgenomen in het Protocol Verantwoord Sporten. Zo is het mogelijk om een deel van de sportkantine/horeca duidelijk af te scheiden van de rest van de ruimte, bijvoorbeeld met een lint, tape of een plantenbak, zodat de rest van de sportkantine gebruikt kan blijven worden zonder het coronatoegangsbewijs te hoeven tonen. Per gemeente kan het verschillen hoe streng er wordt opgetreden bij het niet naleven van het protocol.

Wanneer is een coronatoegangsbewijs wél nodig?

  • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca.

Wanneer is er géén coronatoegangsbewijs nodig?

  • Voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken.
  • Voor het nuttigen van afgehaald eten en drinken buiten de kantine.
  • Voor het beoefenen van sport in multifunctionele locaties, zoals een buurthuis, mits het horecagedeelte afgescheiden is van de andere activiteiten.

Waar download jij jouw eigen coronatoegangsbewijs?
Deze app kun je downloaden in de AppStore van Apple en in de PlayStore van Google. Heb je een iPhone, ga je naar de AppStore. Heb jij een andere telefoon ga je naar de PlayStore.

Bekijk in deze onderstaande video hoe het coronabewijs werkt en hoe je het aanmaakt na het downloaden van de app:

CoronaCheck scanner
Met CoronaCheck scanner controleer je de geldigheid van het coronabewijs van de bezoeker en of de gegevens op jouw scherm hetzelfde zijn als op het identiteitsbewijs. De app wordt gebruikt voor toegang tot sommige locaties en activiteiten.

Hoe werkt het scannen?
Druk in de CoronaCheck Scanner-app op ‘Start Scannen’. Vraag de bezoeker zijn of haar QR-code te laten zien. Dat mag zowel via de CoronaCheck-app als op papier. De QR-code geldt als bewijs en kan op veilige afstand uitgelezen worden. Richt de camera van jouw telefoon op de telefoon van de bezoeker en scan de QR-code.

Groen scherm?
De bezoeker heeft een geldig bewijs. Controleer nu of de gegevens op het groene scherm hetzelfde zijn als de gegevens op het identiteitsbewijs. Check? Dan mag de bezoeker naar binnen. Het kan zijn dat er ook een toegangskaartje nodig is.

Rood scherm?
Een rood scherm betekent dat de QR-code niet aan Nederlandse eisen voldoet.

Dit kun je nu doen:

  1. Controleer of de tijd op de telefoon van de bezoeker en de scanner goed staat ingesteld. Zorg dat de datum en tijd op ‘automatisch instellen’ staan. Zorg dat de datum en tijd op ‘automatisch instellen’ staan.
  2. Controleer of de bezoeker een origineel bewijs laat zien. Een screenshot van een bewijs kan voor problemen zorgen.
  3. Vraag de bezoeker om de app volledig af te sluiten en opnieuw op te starten. Scan daarna opnieuw de QR-code.

Blijft het scherm rood?
Vraag de bezoeker contact op te nemen met de helpdesk van CoronaCheck. Zonder groen scherm mag de bezoeker niet toegelaten worden.

Klik HIER om het scannen te oefenen!

Heb je nog vragen over het gebruik van de CoronaCheck scanner? Klik dan HIER om naar de pagina met veelgestelde vragen te gaan.