Opiniestuk

Aftrap NPC bij De Gooiers

door Cristel van Maarsseveen

Na een lange periode van voorbereiding was het op zaterdag 26 september dan eindelijk zover. De NPC (Nationale Petanque Competitie) ging van start! Al tijdens het Nationaal Verenigingskampioenschap in maart had ons team van De Gooiers zich geplaatst voor de Topdivisie van de NPC. We konden niet wachten tot we ons mochten bewijzen in een volledige competitie met zeven andere topteams van Nederland.

De NPC is een totaal nieuw opgezette competitie voor verenigingen. Dit jaar is bedoeld als pilotjaar. We kijken hoe deze opzet in de praktijk verloopt. Na afloop van de competitie vindt een evaluatie plaats waarna alle ‘kinderziektes’ eruit gehaald kunnen worden voor volgend jaar.

De Topdivisie bestaat uit acht verenigingen die een hele competitie spelen. Iedereen ontmoet elkaar dus tweemaal, één keer uit en één keer thuis. Dit betekent dat elk team in totaal veertien zaterdagen in actie komt. In de maanden voorafgaand aan de competitie bleek dit voor een aantal verenigingen een (te) grote belasting. Niet elke club krijgt het voor elkaar om alle veertien keer een team van minimaal zes personen bij elkaar te krijgen. Gelukkig was dit bij ons geen probleem.

Op zaterdagochtend 26 september startte de NPC voor ons thuis tegen ’t Dupke. We hadden met ons team afgesproken op tijd aanwezig te zijn, wat betekende dat we alsnog konden uitslapen. Omdat er maar drie speelronden gespeeld worden (doublette – triplette – doublette), was starten om 12.00 uur vroeg genoeg. Weer eens wat anders dan bij een ‘gewoon’ toernooi of kampioenschap!

Met een gezonde dosis wedstrijdspanning kwamen we aan in een koude kantine en nog koudere boulehal. Overigens niets dan lof voor ons bestuur en vrijwilligers, die er alles aan gedaan hadden om van onze thuiswedstrijd(en) een mooi feestje te maken! We werden ontvangen met een lekker plakje cake én een lekker taartje van de bond om ons succes te wensen, de banen waren speciaal geprepareerd met extra ruimte voor publiek en om extra mensen te trekken was vandaag een clubtoernooi (dat zich buiten afspeelde) georganiseerd. Dat de temperatuur in het begin te wensen overliet bleek ook de week erna bij onze volgende uit-ontmoeting een puntje voor verbetering. Blijkbaar werkt de verwarming bij verenigingen met een timer, waardoor de verwarming op zaterdag pas ’s middags aanslaat. Een klein puntje voor de evaluatie, maar voor ons alleen maar reden om na aankomst snel te gaan warm gooien.

Het gaf een wat vreemd gevoel, zo’n belangrijke nationale competitie, waarbij je maar met twee teams aanwezig bent. Je mist toch de sfeer en bedrijvigheid die je ziet bij grote toptoernooien en kampioenschappen waar zo honderd man met fanatisme en wedstrijdspanning rondloopt. Ook was de invloed vanuit de bond wat vaag; er moest een officiële scheidsrechter aanwezig zijn, maar het ontbrak aan een officiële wedstrijdleiding of andere bond-afgevaardigde om de competitiedag officieel te openen zoals je dat wel zou verwachten bij een nationale competitiedag. Wederom, kleine evaluatiepuntjes, maar geen dramatische mankementen aan deze nieuwe competitie.

Desondanks gingen beide teams er vanaf de eerste bal echt voor. Het niveau was Topdivisie-waardig! De wedstrijd verliep spannend, maar helaas voor ons trok De Gooiers aan het kortste eind (3-5). Gelukkig is het een hele competitie, dus wij gaan over een paar maanden uit bij ’t Dupke natuurlijk voor revanche.