Afronding topdivisie NPC seizoen 2020/2021

In het weekend van 3 en 4 juli 2021 staat de afsluiting van het NPC seizoen 2020/2021 gepland bij PVN in Nieuwegein. Dit weekend wordt uitsluitend georganiseerd voor de acht teams in de topdivisie. Middels het weekend wordt bepaald welk team wordt uitgezonden naar de EuroCup in 2021 om de Nederlandse eer te verdedigen. Het weekend wordt gespeeld middels het afvalsysteem. In de eerste ronde worden vier wedstrijden gespeeld door acht teams. De winnaars gaan door naar de volgende ronde en de verliezers zijn uitgeschakeld.

Afhankelijk van de versoepelingen die de komende periode worden aangekondigd wordt uiterlijk vrijdag 4 juni 2021 door het bondsbestuur een besluit genomen over het al dan niet doorgaan van deze opzet.

Mocht het weekend doorgaan, worden de wedstrijden op de reguliere NPC-manier gespeeld, oftewel drie speelronden per wedstrijd. Speelronde één bevat 3 doubletten partijen, speelronde twee heeft 2 tripletten partijen en tot slot speelronde drie met 3 doubletten partijen. Wanneer een team de eerste 5 partijen, van de eerste twee speelronden, allemaal heeft gewonnen dan is de wedstrijd afgelopen en worden de laatste drie doubletten partijen niet meer gespeeld gezien de winnaar bekend is. Om te bepalen welke teams het tegen elkaar opnemen in de eerste ronde vindt een vrije loting plaats.

De teams kunnen gebruik maken van de mogelijkheid tot wisselen van spelers. De artikelen in het NPC reglement zijn daarbij leidend.

De eerste dag, zaterdag 3 juli, worden twee wedstrijden gespeeld. De volgende dag wordt de finale gespeeld. Op zaterdag wordt om 9:00 uur gestart en op zondag om 12:00 uur. Het finaleweekend wordt buiten gespeeld. Alleen bij langdurige regen kan besloten worden om (een gedeelte) binnen te spelen.

Er zijn twee scheidsrechters aanwezig op de eerste dag. Tijdens de finaledag is één scheidsrechter aanwezig. De speelvlakken waarin de wedstrijden worden gespeeld, worden aangewezen door de scheidsrechter. De teams leveren de wedstrijdformulieren van de NPC per speelronde of voor de wedstrijd in bij de scheidsrechter.

Bij een gelijk aantal gewonnen partijen (4-4) wordt gekeken naar het saldo van de partijpunten. Wanneer dit ook gelijk is (bijvoorbeeld 80-80) dan wordt een shoot-out gespeeld. De shoot-out wordt als volgt gespeeld:

  • Beide teams wijzen zes spelers aan die de shoot-out gaan spelen. Deze zes spelers moet minimaal één man en één vrouw bevatten. Daarnaast moeten de spelers op het wedstrijdformulier zijn genoteerd. Een team bestaat uit minimaal zes en maximaal negen spelers.
  • Er wordt getost om te bepalen welk team begint.
  • De but wordt op 8 meter gelegd en de spelers moeten ieder één boule zo dicht mogelijk bij de but plaatsen.
  • Wanneer de but wordt verplaatst, wordt de oorspronkelijke plaats van de but aangehouden. De afstand van de but ligt dus vast.
  • Wanneer een speler één boule heeft geplaatst, dan wordt de afstand tussen de boule en de but gemeten en de betreffende boule uit het spel gehaald.
  • Het team met in totaal de kleinste afstand tot de but heeft gewonnen, dat is de afstand van alle zes de boules (tot de but) bij elkaar opgeteld.
  • Het team dat de toss heeft gewonnen begint met het plaatsen van één boule. Vervolgens is het andere team twee keer aan de beurt, daarna het eerste team weer tweemaal. Er wordt gespeeld volgens het ABBA systeem.